ARHEOLOZI PRONAŠLI NAJSTARIJI CRTEŽ ŽIVOTINJE Prase iz Indonezije staro 45.000 godina

LifestyleSvetVestiZanimljivosti

17.1.2021 12:39 Autor: Marko Miladinović 0

ARHEOLOZI PRONAŠLI NAJSTARIJI CRTEŽ ŽIVOTINJE Prase iz Indonezije staro 45.000 godina ARHEOLOZI PRONAŠLI NAJSTARIJI CRTEŽ ŽIVOTINJE Prase iz Indonezije staro 45.000 godina
Slike praseta na zidu jedne pećine na indonežanskom ostrvu Sulavesi procenjena je na 45.000 godina starosti. Zidni crtež otkriven je još pre tri godine... ARHEOLOZI PRONAŠLI NAJSTARIJI CRTEŽ ŽIVOTINJE Prase iz Indonezije staro 45.000 godina

Slike praseta na zidu jedne pećine na indonežanskom ostrvu Sulavesi procenjena je na 45.000 godina starosti. Zidni crtež otkriven je još pre tri godine a dosadašnja ispitivanja ugljenikovim izotopom dokazala su njegovu izuzetnu dugovečnost, dostignutu zahvaljujući ustajalom pećinskom vazduhu.

Pored toga, ovaj nalaz potvrđuje da su prvobitne ljudske zajednice “otkrivale” umetnost I prikazivanje sveta oko sebe mnogo ranije nego što se mislilo, piše u naučnom magazinu Science Advances.

Postoji nekoliko slika ovih životinja nastalih u istom period na otkrivenoj lokaciji, a jedna se posebno izdvaja – na njoj je veliko prase u trku, a iza njega se nalaze ruke koje pokušavaju da ga uhvate. Zanimljivo je da je u drugoj pećini nedaleko od ove ranije otkriven zidni prikaz divlje svinje, za koga je utvrđeno da je star 32.000 godina. Da li se radi o omašci u metodi utvrđivanja starosti ili su nekadašnji stanovnici Sulavesija milenijumima održavali svoju opčinjenost lokalnom faunom.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...