Centralna I zapadna Evropa u velikim problemima

Arktički vazduh doneo natprosečno zahlađenje i dodatni skok cena struje

EUU fokusuVesti

24.11.2021 08:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Arktički vazduh doneo natprosečno zahlađenje i dodatni skok cena struje Arktički vazduh doneo natprosečno zahlađenje i dodatni skok cena struje
Kratkoročne cene električne energije porasle su u Evropi, dostigavši drugi najviši nivo u istoriji u Nemačkoj, pošto je arktički vazduh doneo sneg i temperature... Arktički vazduh doneo natprosečno zahlađenje i dodatni skok cena struje

Kratkoročne cene električne energije porasle su u Evropi, dostigavši drugi najviši nivo u istoriji u Nemačkoj, pošto je arktički vazduh doneo sneg i temperature ispod nule širom centralno-zapadnog regiona.

Cene struje za dan unapred su skočile u Nemačkoj, Francuskoj i Holandiji, a temperature su pale i do -6 stepeni Celzijusa u istočnoj Francuskoj, prema Meteo France. Sneg se takođe očekuje na jugu i severoistoku Nemačke, prenosi Bloomberg.

Hladnije vreme podiže potražnju baš u trenutku kada bi prognoze za proizvodnju energije iz vetra trebalo da padnu u Francuskoj, Nemačkoj i Holandiji. Zahlađenje je prvi test kako će se energetski sistemi koji su već pod opterećenjem nositi sa većom potrošnjom ove zime. Ograničene isporuke prirodnog gasa i niski nivoi skladištenja već su doveli do rasta cena što je izazvalo haos na energetskim tržištima širom Evrope.

Prognoza do početka decembra pokazuje hladnije od normalnih temperatura širom zapadne Evrope, prema Maxar Technologies LLC. Svaki eventualni blag vazduh fokusiran je na jugoistočnu Evropu. Dnevna prognoza stepena grejanja za ceo kontinent do 7. decembra je 215,3, što je znatno iznad desetogodišnjeg proseka od 190.

„Proizvodnja vetra i temperature ispod sezonske norme povećavaju potražnju za gasom za struju i grejanje; ovo pruža ogroman pritisak na ugovore koji se potpisuje za dan unapred“, navodi Inspired Energy u svom izveštaju.

  • GocaBG

    24.11.2021 #1 Author

    Kod nas je povecanje i bez arktickog vazduha…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...