Lane se najmanje trošilo na restorane i hotele

Istorijski pad potrošnje domaćinstava u EU

AnalizaEUU fokusuVesti

23.11.2021 17:28 Autor: Julijana Vincan 1

Istorijski pad potrošnje domaćinstava u EU Istorijski pad potrošnje domaćinstava u EU
Potrošnja domaćinstava u Evropskoj uniji smanjena je za nezapamćenih osam odsto u 2020. godini u poređenju sa 2019. godinom. Ovo je najveće godišnje smanjenje... Istorijski pad potrošnje domaćinstava u EU

Potrošnja domaćinstava u Evropskoj uniji smanjena je za nezapamćenih osam odsto u 2020. godini u poređenju sa 2019. godinom. Ovo je najveće godišnje smanjenje od kada se meri i posledica je efekata pandemije bolesti Covid-19, pokazuju podaci Zavoda za statistiku (Eurostat).

„Mere socijalnog distanciranja, vladina ograničenja koja su uticala na kretanja ljudi i sporedne ekonomske aktivnosti, ozbiljno su uticale na potrošnju domaćinstava. Najveći pad izdataka u potrošnji domaćinstava zabeležen je u kategoriji ‘Restorani i hoteli’ (pad od 38 odsto u odnosu na 2019. godinu), ‘Odeća i obuća’, ‘Saobraćaj’ i ‘Rekreacija i kultura’ (u svima je registrovano smanjenje od 17 procenata). S druge strane, najveća povećanja zabeležena su u kategorijama ‘Hrana i bezalkoholna pića’ (rast od tri odsto) i ‘Komunikacije’ (rast od dva procenta)“, ističe se u izveštaju Eurostata.

Izvor: Eurostat

Prema pomenutom istraživanju, u 2020. godini je u EU više od četvrtine (26 odsto) potrošnje domaćinstava bilo posvećeno kategoriji ‘Stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva’, što ga čini najvećom stavkom potrošnje domaćinstava u EU, ispred kategorije ‘Hrana i bezalkoholna pića’ (15 odsto) i ‘Transport’ (12 procenata).

„Usled pandemije korona virusa, Republički zavod za statistiku (RZS) je polovinom marta prošle godine prekinuo istraživanje ‘Anketa o potrošnji domaćinstava’ na terenu, i kako istraživanje nije sprovedeno u kontinuitetu tokom cele godine, ne postoji mogućnost da se objave podaci za 2020. godinu“, navedeno je na sajtu RZS-a.

  • GocaBG

    23.11.2021 #1 Author

    Shodno situaciji,svuda je tako bilo…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...