Vlada Švajcarske donirala skoro 50.000 franaka

Izabrani projekti koji će biti finansirani u okviru „Lokalne samouprave za 21. vek“

InfrastrukturaInvesticijeNovacSrbijaVesti

22.11.2021 15:44 Autor: Julijana Vincan 0

Izabrani projekti koji će biti finansirani u okviru „Lokalne samouprave za 21. vek“ Izabrani projekti koji će biti finansirani u okviru „Lokalne samouprave za 21. vek“
U skladu sa objavljenim Javnim pozivom za podnošenje predloga projekata za primenu funkcionalno-organizacionih modela u jedinicama lokalne samouprave u Republici Srbiji, koji je raspisan... Izabrani projekti koji će biti finansirani u okviru „Lokalne samouprave za 21. vek“

U skladu sa objavljenim Javnim pozivom za podnošenje predloga projekata za primenu funkcionalno-organizacionih modela u jedinicama lokalne samouprave u Republici Srbiji, koji je raspisan u okviru projekta ‘Lokalna samouprava za 21. vek’, koji podržava Vlada Švajcarske, ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović donela je Odluku o izboru predloga projekata koji će biti finansirani iz Fonda za funkcionalo-organizacione modele.

„Na osnovu kriterijuma za administrativnu i tehničku evaluaciju koji su objavljeni u okviru Javnog poziva, ukupna sredstva koja će biti dodeljena lokalnim samoupravama iznose 49.207,05 švajcarskih franaka (47.052 evra) i odobravaju se, uz prethodnu saglasnost donatora, odnosno Vlade Švajcarske“, saopštilo je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave (MDULS), dodajući da je to učinjeno sledećim korisnicima u navedenim iznosima i namenama:

PodnosilacNaziv projektaUkupan budžet CHF
Grad Novi PazarUslužni centar po meri građana22.370,37
Opština GolubacUnapređenje uslova u opštinskoj upravi Golubac za pružanje stručnih usluga fizičkim i pravnim licima9.670
Opština KnjaževacOpština Knjaževac za 21. vek4.316,68
Opštini Bela PalankaPrimena funkcionalno-organizacionog modela u Opštini Bela Palanka12.850

Kako je za Biznis.rs objašnjeno iz Ministarstva, aktivnosti u okviru jednog od projektnih zadataka ‘Primena funkcionalnih organizacionih modela u jedinicama lokalne samouprave u Republici Srbiji’ za rezultat će imati reorganizaciju gradskih i opštinskih uprava, u skladu sa objektivnim potrebama i optimalnim funkcionalno-organizacionim modelima.

„Opšti cilj Javnog poziva jeste podizanje kvaliteta usluga za građane i privatni sektor kroz unapređenje efikasnosti i efektivnosti rada lokalnih samouprava. Specifični cilj je uspostavljanje efikasnije unutrašnje organizacije i uspešnijeg funkcionisanja gradskih/opštinskih uprava, primenom ponuđenih funkcionalno-organizacionih modela i preporuka za unapređenje funkcionalnosti“, napominju u MDULS.

Oblast podrške, kako kažu, uključuje intervencije u cilju rešavanja problema funkcionisanja postojećih oblika organizovanja gradskih/opštinskih uprava, strukturnih slabosti u kontroli postavljenja i zapošljavanja na lokalu, zatim neadekvatnog broja zaposlenih, njihove kvalifikacione strukture, radnog iskustva, neusklađenosti broja rukovodilaca i izvršilaca, neravnoteže između broja zaposlenih na osnovnim i pratećim funkcijama i time povećane potrošnje u javnom sektoru, neadekvatnosti radnih uslova i ostalih postojećih problema.

„Mogle su da konkurišu jedinice lokalne samouprave: Golubac, Gornji Milanovac, Knjaževac, Kraljevo, Loznica, Užice, Leskovac, Pančevo, Smederevo, Vranje, Novi Pazar, Požarevac, Paraćin, Inđija, Bačka Topola, Lebane, Raška, Krupanj, Surdulica, Mali Zvornik i Bela Palanka u kojima je, u periodu od 2016. do 2019. godine sprovedena funkcionalna analiza u okviru Projekta ‘Podrška sprovođenja Akcionog plana Strategije reforme javne uprave – reforma lokalne samouprave 2016-2019’ kroz jedan od dva projektna zadatka – ‘Funkcionalna analiza u pilot jedinicama lokalne samouprave i ustanovama kojima je osnivač lokalna samouprava’ (od 2016. do 2017. godine) i ‘Funkcionalna analiza u 15 jedinica lokalne samouprave i ustanovama kojima je osnivač lokalna samouprava’ (2019. godine)“, ističu naši sagovornici.

Dodaje se da je projekat ‘Lokalna samouprava za 21. vek’ usmeren na sistemske reforme u cilju jačanja lokalnih samouprava i obuhvata aktivnosti u oblasti reforme lokalne samouprave, decentralizacije, unapređenja kvaliteta pružanja usluga građanima i privrednim subjektima, participacije i većeg učešća građana, unapređenja izbornog sistema i sistema planiranja na lokalnom nivou.

Period realizacije projekta planiran je od juna 2020. godine do februara 2024. godine. Naglašeno je da su javnim pozivom opredeljena bespovratna sredstva u ukupnom iznosu od 90.000 švajcarskih franaka.

Minimalni iznos koji se može odobriti za projekte nije definisan, dok je maksimalan iznos bespovratnih sredstava koji se može dodeliti po jednom projektu 22.500 švajcarskih franaka. Svaka jedinica lokalne samouprave mogla je da konkuriše sa najviše jednim projektom. Sve projektne aktivnosti moraju biti definisane Ugovorom o dodeli sredstava iz Fonda za funkcionalno-organizacione modele i realizovane do 31. marta 2022. godine. Ukoliko u toku realizacije projekta dođe do objektivnih kašnjenja u sprovođenju aktivnosti, postoji mogućnost produženja trajanja projekta do roka koji odobri Ministarstvo“, naglašeno je u MDULS.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...