Rezultati optimističniji u odnosu na 2019. godinu

Više se firmi otvara nego što se gasi i u EU i u Srbiji

AnalizaEUPoslovanjePreduzetnikU fokusuVesti

18.11.2021 16:44 Autor: Julijana Vincan 2

Više se firmi otvara nego što se gasi i u EU i u Srbiji Više se firmi otvara nego što se gasi i u EU i u Srbiji
U trećem kvartalu ove godine, registracije novih preduzeća u Evropskoj uniji smanjene su za 3,4 odsto u odnosu na prethodno tromesečje, a i proglašeni... Više se firmi otvara nego što se gasi i u EU i u Srbiji

U trećem kvartalu ove godine, registracije novih preduzeća u Evropskoj uniji smanjene su za 3,4 odsto u odnosu na prethodno tromesečje, a i proglašeni stečajevi su takođe smanjeni (za 1,3 procenta), pokazuju podaci Zavoda za statistiku EU (Eurostat).

Naime, po istraživanju Eurostata, u trećem kvartalu je broj registracija preduzeća bio pet odsto veći nego u istom periodu 2019. godine, pre korona krize, a smanjen je i broj proglašenja stečaja za 26 procenata u istom periodu.

„Svi sektori privrede (industrija, građevinarstvo, tržišne usluge) doživeli su umereno smanjenje broja registracija novih preduzeća u trećem tromesečju. Ipak, brojke su ostale znatno iznad nivoa pre pandemije bolesti Covid-19 (četvrti kvartal 2019. godine) za sektore saobraćaja, informacija i komunikacija. Dok je u trećem kvartalu povećan broj proglašenja stečaja u građevinarstvu, finansijama i osiguranju, nastavio je da opada u oblasti transporta, smeštaja i usluga ishrane, trgovine, kao i informacija i komunikacija“, naglašeno je u istraživanju.

Dodaje se da su u trećem kvartalu registracije preduzeća smanjene za 3,4 odsto u EU i za 4,4 procenta u evrozoni, u poređenju sa drugim kvartalom. Takođe, u trećem tromesečju je broj prijava bankrota smanjen za 1,3 odsto u EU i za 1,8 procenata u evrozoni u poređenju sa drugim kvartalom.

„Bilo kakve zaključke o evoluciji registracije preduzeća i proglašenja stečaja u državama članicama EU i evrozoni treba donositi sa oprezom“, napominje se u izveštaju Eurostata.

I na domaćem terenu se oseća oporavak privrede

U Srbiji se, takođe, ove godine više otvara novih firmi nego što se gasi, što ukazuje da privredna aktivnost ne opada, ali korona virus osim na zdravlje ljudi ostavlja posledice i na privredu, što ukazuje broj ugašenih preduzetničkih radnji, koji je u porastu.

Iz Agencije za privredne registre u julu je saopšteno da je broj registrovanih preduzeća ove godine povećan za 12.517 u odnosu na lane, a za 23.932 u odnosu na isti period 2019. godine.

„U prvih šest meseci ove godine osnovana su 4.952 privredna društva i 16.348 preduzetnika. Broj osnovanih privrednih društava je za 8,9 odsto veći u odnosu na isti period u 2020. godine, a za 6,3 u odnosu na isti period 2019. godine. Takođe, u prvoj polovini ove godine osnovano je za 20,4 procenta više preduzetničkih radnji nego u istom periodu 2020. godine, odnosno za 14,3 odsto manje nego u prvoj polovini 2019. godine“, naveli su iz Agencije.

Sa druge strane, iz Registra privrednih subjekata, u prvoj polovini ove godine obrisano je 1.597 privrednih društava i 11.251 preduzetnik.

„Ove godine obrisano je za 12 odsto manje privrednih društava u poređenju sa istim periodom lane, a za 16,6 procenata manje nego u prvoj polovini 2019. godine. Ali je u prvih šest meseci ove godine obrisano za 12,3 odsto više preduzetnika nego u istom periodu prošle godine“, objavila je Agencija.

Najviše novoosnovanih firmi u Srbiji je u oblastima trgovine na veliko, izgradnje stambenih zgrada, drumskog prevoza tereta, računarskog programiranja i konsultantske aktivnosti poslovanja kafana i pokretnih ugostiteljskih objekata. Preduzetnici su uglavnom registrovali restorane i pokretne ugostiteljske objekte. Najviše privrednih društava obrisano je u sektoru trgovine na veliko, dok su među preduzetnicima iz privrednog registra uglavnom brisani restorani i pokretni ugostiteljski objekti.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...