Sve se malo pokrenulo posle 2020. godine

Jasni znaci oporavka turizma u EU i u Srbiji

BiznisEUTurizamVesti

16.11.2021 18:21 Autor: Julijana Vincan 0

Jasni znaci oporavka turizma u EU i u Srbiji Jasni znaci oporavka turizma u EU i u Srbiji
Ovog leta je turizam u Evropskoj uniji pokazao prve znake oporavka od pandemije korona virusa, pokazuju najnoviji podaci Zavoda za statistiku Evropske unije (Eurostat).... Jasni znaci oporavka turizma u EU i u Srbiji

Ovog leta je turizam u Evropskoj uniji pokazao prve znake oporavka od pandemije korona virusa, pokazuju najnoviji podaci Zavoda za statistiku Evropske unije (Eurostat).

„Avgust je ove godine pokazao najperspektivnije znake oporavka od pandemije u odnosu na brojke pre korona krize u pogledu broja noćenja u turističkim smeštajnim objektima u Evropskoj uniji, kao što su hoteli, smeštaji za kraći boravak, i kampovi. Naime, u ovom mesecu registrovan je pad od 20 odsto u odnosu na avgust 2019. godine, dok je avgust 2020. godine zabeležio pad od 30 procenata u odnosu na avgust 2019. godine. Ovi znaci oporavka videli su se i u julu (-29 odsto ove godine i -40 procenata prošle) i u junu (-51 odsto u ovoj godini i -70 procenata lane)“, navodi se u izveštaju Eurostata.

Kako pokazuju podaci, na drugom kraju lestvice, tokom ove godine, u aprilu je zabeležen najveći pad broja noćenja u turističkim smeštajima (-81 procenat u odnosu na april 2019. godine). Međutim, u aprilu lane je registrovan pad od 95 odsto u odnosu na isti mesec 2019. godine).

„Tokom tri letnja meseca, od juna do avgusta ove godine, u EU je u turističkim smeštajima ostvareno 856 miliona noćenja, što je pad od 31 procenat u odnosu na leto pre pandemije u 2019. godini. Broj noćenja u turističkim smeštajnim objektima opao je u svim državama članicama u periodu od jula do avgusta ove godine u odnosu na 2019. godinu, u rasponu od -48 odsto u Grčkoj do minus pet procenata u Holandiji. Pad je bio veći od 25 procenata za 10 od 24 država članica koje su objavile svoje podatke“, ističe se u istraživanju.

Međutim, dodaje se da je u odnosu na 2020. godinu, broj noćenja u turističkim smeštajnim objektima u periodu od juna do avgusta ove godine porastao u gotovo svim državama članicama čiji su podaci dostupni. Samo je u Letoniji registrovan pad (-16 odsto).

U periodu od juna do avgusta ove godine, prema podacima Eurostata, pad broja noćenja u turističkim smeštajima bio je izraženiji kod stranih gostiju (-54 procenta u odnosu na isti period 2019. godine) nego kod domaćih (-10 odsto). 

Kako je za Biznis.rs istakla Vera Krstić iz Udruženja turističkih agencija Srbije (UTAS), govoreći o prošloj godini kada je pandemija zatekla turističke radnike potpuno nespremne, situacija se danas polako vraća u normalu.

„Prošla godina je bila jako teška, jer godinu i po dana nismo radili. Sad smo imali dobru letnju sezonu, pa zatim zatišje zbog same situacije, međutim daleko je bolje nego što je bilo prošle godine“, zaključila je ona.

  • Tina

    30.11.2021 #1 Author

    Polako se popravlja turizam

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...