Povećava se broj zemalja koje imaju zeleno svetlo

EU priznala digitalne sertifikate iz Srbije, dobra vest i za putnike i za turističke agencije

EUSrbijaU fokusuVesti

15.11.2021 13:48 Autor: Stefan Petrović 4

EU priznala digitalne sertifikate iz Srbije, dobra vest i za putnike i za turističke agencije EU priznala digitalne sertifikate iz Srbije, dobra vest i za putnike i za turističke agencije
Evropska komisija je usvojila odluku o priznavanju digitalnih zelenih sertifikata izdatih u Srbiji, tako što će oni praktično postati ekvivalentni tamošnjim sertifikatima. Takođe, važiće... EU priznala digitalne sertifikate iz Srbije, dobra vest i za putnike i za turističke agencije

Evropska komisija je usvojila odluku o priznavanju digitalnih zelenih sertifikata izdatih u Srbiji, tako što će oni praktično postati ekvivalentni tamošnjim sertifikatima. Takođe, važiće i obrnuto, odnosno Srbija će priznavati sertifikate izdate u Evropskoj uniji (EU) koje imaju oni koji dolaze u našu zemlju. 

Pored Srbije, ova odluka se odnosi i na Gruziju, Moldaviju i Novi Zeland, a podrazumeva da će putnici njima moći da dokažu da su potpuno vakcinisani, da imaju negativan PCR test ili potvrdu da su u proteklih šest meseci preležali Covid-19, odnosno da imaju dovoljan broj antitela. 

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji (Olivér Várhelyi) najavio je ovu odluku neposredno pre sastanka šefova diplomatija zemalja EU.

„To znači da će putovanja biti mnogo lakša za građane ovih zemalja, ali takođe znači i da će državljani evropskih zemalja biti u mogućnosti da putuju“, rekao je Varhelji što, u prevodu znači bar malo bolje dane za turističke agencije iz Srbije uoči novogodišnjih praznika. 

Kako u razgovoru za Biznis.rs kaže Vera Krstić iz Udruženja turističkih agencija Srbije (UTAS), pomenuta odluka svakako predstavlja pozitivan signal i mogućnost da turističke agencije povećaju obim posla, naročito uoči predstojećih praznika.

„Ova odluka nama svakako pogoduje. Do sada, kada sertifikati nisu priznavani, pojedini turisti su imali probleme prilikom očitavanja samog sertifikata jer ga softver nije prepoznavao. Zato će sada putnicima biti olakšano putovanje, a agencijama prodaja aranžmana“, ističe ona. 

Foto: Rawpixel

Naša sagovornica kaže i da prodaja svakako zavisi od broja vakcinisanih građana, naročito kada se radi o putovanjima koja traju više dana, zbog toga što PCR ili brzi antigenski test traju 72 časa ili 48 časova, a kao još jedan od problema navodi činjenicu da se digitalni zeleni sertifikat dobija samo na osnovu testiranja u državnim laboratorijama.

Kada je reč o prodaji aranžmana za predstojeće novogodišnje i božićne praznike, ona ističe da postoji interesovanje putnika što je, kako je ocenila, dobar signal nakon prošle godine koja je bila najgora.

„Dosta agencija prodaje aranžmane za Tursku, Solun i Atinu za Novu godinu, kao i Španiju, pošto nemamo neke specijalne uslove za ulazak kod njih“, navodi ona, dodajući da ove godine u ponudi nema Bugarske kada je reč o dočeku Nove godine.

Razlog tome treba tražiti u činjenici da je građanima iz Srbije još uvek zabranjen ulaz u ovu susednu zemlju, ali se, kako navodi, u ponudi mogu naći aranžmani za zimovanja, jer se pretpostavlja da će ova zemlja uskoro otvoriti granice za goste iz Srbije. 

Govoreći o prošloj godini kada je pandemija zatekla turističke radnike potpuno nespremne na dolazeći scenario, Krstić ipak kaže da se situacija danas polako vraća u normalu.

„Situacija je bolja. Prošla godina je bila jako teška jer godinu i po dana nismo radili. Sad smo imali dobru letnju sezonu, pa zatim zatišje zbog same situacije, međutim daleko je bolje nego što je bilo prošle godine“, zaključila je Krstić.

Inače, posle Albanije i Severne Makedonije, Srbija je treća zemlja Zapadnog Balkana čije će Covid-19 potvrde biti priznate i na teritoriji EU.

  • N. N.

    15.11.2021 #1 Author

    Super

    Odgovori

  • Milovan94

    15.11.2021 #2 Author

    Odlično

    Odgovori

  • GocaBG

    15.11.2021 #3 Author

    Sjajna vest…

    Odgovori

  • Gojko

    16.11.2021 #4 Author

    Da li je ovo sloboda, ili privikavanje na slobodu na kašičicu ? Da li je ograničena sloboda motivisana zdravljen (pasoš za sve vakcine) ili politikom (pasoš samo za neke „zapadne“ vakcine) ?

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...