Neki tvrde da nisu spremni za primenu, dok drugi ovu mogućnost kategorički odbijaju

Šta će Covid propusnice značiti za ugostitelje, a šta za goste?

AnalizaSrbijaU fokusuVesti

22.10.2021 14:30 Autor: Marija Jovanović 6

Šta će Covid propusnice značiti za ugostitelje, a šta za goste? Šta će Covid propusnice značiti za ugostitelje, a šta za goste?
Covid propusnice od sutra će biti obavezne u svim restoranima, kafićima, barovima i sličnim objektima. Gosti koji se zateknu u zatvorenom prostoru bilo kog... Šta će Covid propusnice značiti za ugostitelje, a šta za goste?

Covid propusnice od sutra će biti obavezne u svim restoranima, kafićima, barovima i sličnim objektima. Gosti koji se zateknu u zatvorenom prostoru bilo kog lokala od 22 časa moraće da poseduju Covid sertifikat, a komunalna milicija i sve inspekcije oštro će kontrolisati sprovođenje mera.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić održala je sastanak sa nadležnim službama na kom je odlučeno da kažnjavanje pravnih i fizičkih lica počne od ponedeljka, 25. oktobra, dok će u subotu i nedelju sve inspekcije biti na terenu kako bi, zajedno sa ugostiteljima, proverile kako u praksi funkcioniše sistem. Kako navode u Vladi Srbije, ova odluka je doneta kako bi se ugostiteljima pružilo dodatno vreme za pronalaženje što boljeg i efikasnijeg sistema organizacije i kontrole Covid sertifikata.

Na sednici vlade, u konsultaciji sa Kriznim štabom doneta je odluka da će Covid propusnica biti validna i u slučaju posedovanja na Digitalnom zelenom sertifikatu i pozitivnog testa na antitela (IgG), ne starijeg od tri meseca i urađenog u laboratoriji u javnoj svojini koji dokazuje dovoljno visok stepen zaštite u slučaju preležanog korona virusa.

Noćni barovi i klubovi tražili odlaganje

Ugostitelji nisu oduševljeni ovom odlukom jer će već ionako prepolovljeni obim posla dodatno opasti, što će mnoge oterati u bankrot, kaže za Biznis.rs predsednik Udruženja noćnih barova i klubova (NOB) Miša Relić.

“Ali kada znamo da je opcija na stolu ili zatvaranje ili Covid propusnice, onda mi tu nemamo šta mnogo da razmišljamo. Ovo je borba za opstanak”, dodaje on.

Ugostitelji, kako kaže, nisu spremni za ovaj vikend pre svega zbog osoblja, jer ako se ne prihvate njihovi zahtevi da važi i serološki test, da može da se radi sa prvom dozom pored antigenskog testa i da antigenski test važi 72 sata, ostaće bez osoblja.

“Vladi smo predložili da se pomeri početak primene ovih mera za sedam do 10 dana jer u suprotnom niko neće imati osoblje za ovaj vikend. Predložili smo i da se prizna serološki test u okviru Covid propusnice jer ima jako puno ljudi koji su preležali i ne žele ili im nije vreme da se vakcinišu zbog nivoa antitela”, ističe Relić.

Foto: Pixabay.com

Ovo udruženje je u zahtevima upućenim vladi tražilo i da im se, ako već rade sa Covid propusnicama, vrati radno vreme i pun kapacitet.

“Finalni predlog je da se u narednih mesec dana prizna i prva doza vakcine za one koje ova mera pokrene da se vakcinišu i insistiramo da treća doza ne bude obavezna još uvek ili makar na 12 meseci, jer u suprotnom nećemo imati goste s obzirom na to da je u Srbiji, kada je reč o starosnoj granici od 21 do 50 godina, možda 50 odsto populacije primilo treću dozu”, ističe Relić i dodaje da sada čekaju finalnu odluku, odnosno informaciju kako će sve to izgledati i ko će i kako te odluke implementirati.

“Čekamo i odgovor na naše predloge kako da se ovo ipak organizuje tako da mi to možemo na terenu da izvedemo”, zaključuje on.

Esnaf ugostitelja kategorički odbija uvođenje Covid propusnica

Udruženje ugostitelja Srbije Esnaf ostaje pri svom stavu i kategorički odbija bilo kakvo uvođenje Covid ili bilo kakvih drugih propusnica, jer su prema njihovom mišljenju protivzakonite, protivustavne i diskriminišu građane.

“Predložena mera je doneta paušalno, mimo zakona, bez dovoljno obrazoloženja i odnosi se, po pravilu, samo na ugostiteljske objekte kao prokazana, ali ne i dokazana mesta sa najvećim rizikom za zaražavanje”, kaže za naš portal predsednik udruženja ugostitelja Esnaf Ivan Petek.

Ivent industrija udruženje
Foto: Tanjug

Predlog da se od 22 sata u zatvorene prostore ugostiteljskih objekata puštaju samo gosti sa validnim Covid sertifikatima gura celokupno ugostiteljstvo u ograničenje radnog vremena do 21:30, a ugostitelje iz sekcije noćnih klubova i u potpuno zatvaranje, ocenjuje Petek.

“Ostalo je nerazjašnjeno šta se dešava sa hotelima i ostalim ugostiteljskim objektima sa smeštajnim kapacitetima. Po ko zna koji put u donošenju odluke, ovoga puta samo kao saopštenja o njoj, nije konsultovana struka – sami ugostitelji i udruženja koja ih predvode”, navodi on.

Ugostitelji okupljeni oko udruženja Esnaf, kako objašnjava, pokušaće da obore ovu meru, za šta imaju i spreman pravni tim, a jedan od sledećih koraka je i ignorisanje mera koje su protivzakonite i koje diskriminišu goste i zaposlene.

Svadbe neće biti problematične, ali ostale proslave hoće

Ni ivent industrija, u koju spada većina ugostiteljskih objekata koji se bave organizacijom različitih proslava i događaja, poput svadbi, korporativnih događaja i drugih proslava, nije spremna za uvođenje Covid propusnica.

“Nismo spremni jer ne znamo šta je sve neophodno, pošto nema zvaničnih informacija kako će sve funkcionisati. Čekamo zvaničnu odluku, pa zatim i dokument kojim će sve biti definisano. Smatramo da je za ovakvu odluku bilo neophodno ostaviti malo više prostora, bar sedam do deset dana”, kaže za Biznis.rs predsednik skupštine Udruženja ivent industrije Boško Bubanja.

Oni takođe nisu zadovoljni uvođenjem Covid propusnica, ali će, ukoliko je to jedino rešenje, ispoštovati i primenjivati.

“U ovom periodu uvođenje Covid propusnica neće dramatično uticati na svadbe jer one u ovom periodu počinju relativno rano, pa se samim tim završavaju oko deset-jedanaest sati. Problem će biti za proslave, punoletstva, rođendane, korporativne događaje, koji počinju oko 19-20 časova i traju duboko u noć”, ističe naš sagovornik.  

Bubanja objašnjava da se nameće pitanje šta raditi u takvoj situaciji. “Da li gasimo muziku, palimo svetla i proveravamo jednog po jednog gosta. Šta se dešava sa onim ko nema Covid propusnicu, a neće da napusti objekat, kakvu onda mi meru primenjujemo? U tom slučaju moramo da zovemo komunalnu miliciju ili policiju, koliko će onda poziva biti posle 22 sata. Mi organizujemo privatne proslave i ne možemo, za razliku od drugih, tek tako da izbacujemo nečije goste”, navodi on.

  • Mirka

    22.10.2021 #1 Author

    Užasss

    Odgovori

  • Milovan94

    22.10.2021 #2 Author

    Teško vreme dolazi za ugostitelje, to je sigurno.

    Odgovori

  • Snezana

    22.10.2021 #4 Author

    Videcemo kako ce to funkcionisati I da li ce.

    Odgovori

  • GocaBG

    22.10.2021 #5 Author

    Ugostitelji su tek poceli da se oporavljaju od gubitka od zatvaranja,i sad ovo…Zao mi je tih ljudi…

    Odgovori

  • Tina

    23.10.2021 #6 Author

    Zbog takvih mera bice vise privatnih zurki po stanovima a ugostiteljski objekti ce biti prazni

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...