Nemačka lider u mlekarskoj industriji

Dok su mlekare u EU prošle godine povećale proizvodnju, srpski farmeri preživljavali

AgrobiznisBiznisEUPoslovanjePreduzetnik

20.11.2021 14:04 Autor: Julijana Vincan 0

Dok su mlekare u EU prošle godine povećale proizvodnju, srpski farmeri preživljavali Dok su mlekare u EU prošle godine povećale proizvodnju, srpski farmeri preživljavali
Farme su u Evropskoj uniji prošle godine proizvele 160,1 milion tona sirovog mleka, što je 1,1 odsto više nego 2019. godine, pokazuju podaci Zavoda... Dok su mlekare u EU prošle godine povećale proizvodnju, srpski farmeri preživljavali

Farme su u Evropskoj uniji prošle godine proizvele 160,1 milion tona sirovog mleka, što je 1,1 odsto više nego 2019. godine, pokazuju podaci Zavoda za statistiku EU (Eurostat).

Kako se navodi, od tog ukupnog iznosa procenjeno je da su mlekare koristile 149,9 miliona tona za proizvodnju niza mlečnih proizvoda, zajedno sa obranim mlekom, kao i svežih proizvoda.

„Od ostalih proizvoda, mlekare su proizvele 1,6 miliona tona obranog mleka u prahu, 2,3 miliona tona putera, 7,7 miliona tona kiselo-mlečnih proizvoda poput jogurta, 10,3 miliona tona sira, 24 miliona tona mleka za piće i, kao nusproizvod proizvodnje sira – 55,5 miliona tona surutke u 2020. godini. Mlekare EU su lane proizvele više svih ovih proizvoda nego 2019. godine, a takođe, izuzev svežih proizvoda, više nego 2018. godine“, naglašeno je u istraživanju Eurostata.

Dodaje se da je količina proizvedenog putera u prošloj godini bila veća za 1,7 odsto u odnosu na 2019. godinu, svežeg mleka za konzumiranje 2,6 procenata, a proizvedenog sira za tri odsto više nego u 2019. godini.

Podaci pokazuju da su mlekare u Nemačkoj imale najveći udeo u proizvodnji u EU svih glavnih svežih i prerađenih mlečnih proizvoda, uključujući i mleko za konzumiranje (19,3 odsto ukupne količine u EU), puter (21 procenat), sir (22,9 odsto) i kiselo-mlečne proizvode (23,7 procenata).

Eurostat podaci za mleko i mlečne proizvode 2020. godine
Izvor: Eurostat

„Nije iznenađujuće da je najveći nivo proizvodnje mlečnih proizvoda generalno zabeležen u najnaseljenijim državama članicama EU, iako je bilo i nekih izuzetaka. Na primer, Irska je imala treći najveći udeo proizvedenog putera (12,4 odsto), a Holandija četvrto mesto u proizvodnji sira (9,7 procenata ukupne proizvodnje u EU)“, ističe se u izveštaju Eurostata.

Proizvođači mleka u Srbiji već godinama tvrde da je njihova proizvodnja obesmišljena i da ne donosi nikakav profit, uzevši u obzir da je otkupna cena mleka sada niža čak i u odnosu na 2018. godinu, dok je 2016. godine bila oko 42 dinara. Prosečna cena mleka danas se kreće oko 30 dinara, što je mnoge farmere dovelo do ruba siromaštva.

O ceni mleka je za Biznis.rs ranije govorila Sanja Bugarski iz Centralne asocijacije proizvođača mleka Vojvodine, gde je ukazala da dosta toga u ovoj industriji zavisi od otkupljivača. Ona je za naš portal izjavila da se od pre nekoliko meseci ništa nije promenilo u vezi sa industrijom mleka, osim što je veći broj farmera prodao krave, pa se, kako navodi, ‘spasio agonije’.

„Proizvodnja jednog litra mleka košta 56 dinara i tu je tačka. Sve kompanije zatvaraju svoju proizvodnju i sveli su je na minimum minimuma, dok je malima još gore. Meni, recimo, kao proizvođaču koji radi sve po EU standardima i ima sve što treba, tek ponekad se desi da prodam mleko za 35 ili još ređe za 36 dinara, a prosečna cena je 30 dinara. Ako je cena jednog litra mleka 56 dinara, a mlekara u najboljem slučaju plaća 36 dinara, mislim da tu više nema šta da se priča“, ocenila je naša sagovornica.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...