Hrvatski startap omogućio digitalizaciju tradicionalne privredne grane i postao tražen širom sveta

Predvidljivost svakog koraka u proizvodnji otklanja gubitke u poljoprivredi

AgrobiznisBiznisFirme u fokusuInovacijePreduzetnikU fokusu

17.11.2021 17:13 Autor: Julijana Vincan 1

Predvidljivost svakog koraka u proizvodnji otklanja gubitke u poljoprivredi Predvidljivost svakog koraka u proizvodnji otklanja gubitke u poljoprivredi
Globalna pandemija korona virusa ostavila je trag na ceo svet i ukazala na važnost sigurnosti proizvodnje hrane. Upravo je ovaj događaj posebno istakao značaj... Predvidljivost svakog koraka u proizvodnji otklanja gubitke u poljoprivredi

Globalna pandemija korona virusa ostavila je trag na ceo svet i ukazala na važnost sigurnosti proizvodnje hrane. Upravo je ovaj događaj posebno istakao značaj konzistentnosti proizvodnje, koja je jedna od glavnih prednosti digitalizacije poslovanja koju donosi hrvatski startap Agrivi. Tako se dobija potpuna transparentnost procesa proizvodnje hrane koju jedemo.

Sigurnost hrane postaje ključna globalna tema. Svest građana o važnosti zdrave ishrane sve brže raste, a istraživanja govore da smo spremni da izdvojimo više za zdravu hranu. Iako se razvijaju razni sertifikati koji na neki način pokušavaju da standardizuju poreklo i način uzgoja, usko grlo za stvarni pomak prema zdravoj ishrani je nedostatak informacija o namirnicama koje konzumiramo. Uz napredna digitalna rešenja, kao što su ona Agrivijeva, poljoprivrednicima se pruža idealna prilika da doskoče ovom problemu“, objašnjava osnivač pomenute kompanije za Biznis.rs, Matija Žulj.

Kako kaže, ideja za započinjanje biznisa nastala je iz puke potrebe. Naime, nakon rada u digitalnoj industriji on je odlučio da sam počne da se bavi nečim sasvim drugačijim, i odluka je pala na poljoprivredu. Zasadio je borovnice i shvatio da zapravo ništa ne zna o statusu proizvodnje, niti postoji neki način da isprati sve što radi.

„Kada sam se raspitivao o eventualnim rešenjima koja pomažu u upravljanju poljoprivrednom proizvodnjom, shvatio sam da zapravo ne postoji ništa relevantno. I tu sam odlučio da napravim iskorak. S obzirom na to da sam se uhvatio u koštac sa nečim o čemu ranije nisam imao mnogo informacija, trebalo mi je mnogo vremena i saveta da shvatim na koje ključne stvari treba da se fokusiram. Izgradnja startapa koji, uz razvoj proizvoda u industriji koja se tradicionalno sporo menja i prihvata nova rešenja, mora i komercijalizovati taj proizvod na globalnom tržištu, je jako uzbudljiva. Ono što nam je važno danas je da su i korisnici i investitori prepoznali vrednost koju Agrivi daje, da imamo dobru poziciju i trend na tržištu“, naglasio je naš sagovornik.

Kako ova inovacija funkcioniše i koji je njen značaj?

Agrivi je izgradio sveobuhvatni paket digitalnih poljoprivrednih rešenja za poljoprivredna gazdinstva, proizvođače prehrambenih proizvoda, banke za poljoprivredno poslovanje, ministarstva poljoprivrede, i druge važne učesnike lanca vrednosti poljoprivredno-prehrambene industrije, kako bi ih podržao u usvajanju promena i podržao njihovu digitalnu transformaciju.

Tablet
Foto: Agrivi

„Naš moćni softver za upravljanje poljoprivrednom proizvodnjom pruža agronomske i ekonomske podatke u stvarnom vremenu tokom celog postupka proizvodnje hrane, i pomaže proizvođačima u proizvodnji zdrave, hranjive i sigurne hrane primenom održivih i klimatski pametnih poljoprivrednih praksi. Učesnike poljoprivredno-prehrambene industrije osnažujemo u saradnji sa uzgajivačima korišćenjem digitalne platforme, nudimo im znanje o agronomskim praksama, i savete o ispunjavanju zahteva kvaliteta, kao i ostvarivanja održive i profitabilne proizvodnje. Koristimo analizu velike količine podataka kako bismo utvrdili koje stvarne prakse poljoprivrednici primenjuju, kako bismo osigurali najbolji kvalitet hrane, i još mnogo toga“, istakao je Žulj.

Kako je dodao, preveliki broj poljoprivrednika još se uvek, nažalost, oslanja na tradicionalne metode upravljanja poljoprivrednom proizvodnjom.

„Problem tih metoda je što ne osiguravaju pravovremene odluke i visoke prinose. Primera radi, ako samo jedan dan zakasnite sa zaštitnim merama, to u poljoprivredi često rezultira sa jedan odsto manjim prinosom. Gubici su ogromni. Korišćenjem digitalnih rešenja kao što je Agrivi, poljoprivrednicima pomažemo da kroz napredne algoritme predviđanja donesu optimalnu odluku o trenutku tretiranja biljaka, čime se povećava i prinos na useve“, izjavio je u razgovoru za naš portal Žulj.

Digitalizacija sprečava trostruki gubitak

Digitalizacija poljoprivrede prvenstveno donosi velike koristi samim poljoprivrednicima, jer sprečava trostruki gubitak koji tokom godine trpi prosečan poljoprivrednik. Digitalizacijom poljoprivrednicima zarade rastu između 50 i 100 procenata, i to je ključni razlog zbog čega digitalizacija značajno unapređuje konkurentnost i održivost poljoprivrede.

„Prvi put proizvođač gubi kod planiranja proizvodnje, jer bez preciznih podataka o kvalitetu tla i stvarnim potrebama useva ne može optimalno da izračuna sve potrebne inpute. Digitalizacijom se gubici mogu umanjiti do 30 odsto. Drugi gubitak je u fazi proizvodnje, i to najviše na pogrešnoj proceni trenutka primene određenih agrotehničkih mera, a tu su gubici u ratarstvu samo zbog bolesti i štetnika svake godine između 20 i 40 procenata. Digitalizacija smanjuje otklone od optimalnih rokova i značajno smanjuje te gubitke. I treći put prosečan poljoprivrednik gubi na ceni proizvoda, upravo zbog nemogućnosti pokazivanja detaljnih informacija o fazama proizvodnje, što kupcima osigurava sigurnost da vredi platiti više“, naveo je osnivač Agrivija.

Agrivi je sveobuhvatno rešenje za digitalizaciju poljoprivrede, a, kako kaže Žulj, prepoznato je među najboljim takvim rešenjima globalno. Njihov softver podržava upravljanje kompletnom proizvodnjom, omogućuje izradu niza analitičkih izveštaja, ima ugrađene napredne algoritme predviđanja koji pomažu u donošenju odluke oko optimalnog trenutka tretiranja biljaka, a zahvaljujući velikoj bazi, rešenje sugeriše najbolje prakse svojim korisnicima.

„Takođe, omogućavamo jedan od najnaprednijih izveštaja o doslednosti poljoprivredne proizvodnje koji za svaku kulturu pokazuje 20 ključnih informacija iz procesa proizvodnje, a ti izveštaji su stalno dostupni i poljoprivrednicima i kupcima. Zahvaljujući Agrivi softveru korisnici uz nekoliko klikova mogu dobiti sve informacije o svakoj fazi proizvodnje, ali i mnoštvo izuzetno korisnih informacija koje omogućuju planiranje proizvodnje i pravovremeno realizovanje agrotehničkih mera“, obrazložio je naš sagovornik.

Foto: Agrivi

Ovaj startap danas sarađuje sa vodećim globalnim korporacijama u industriji, poput najvećeg proizvođača bobičastog voća na svetu – Driscoll’s, švajcarske kompanije Nestle koja osigurava kvalitet voća za svoje fabrike dečije hrane upravo pomoću Agrivi rešenja, zatim azijskog Helvetasa, koji pomoću ovog softvera osigurava sledivost proizvodnje pirinča za više od 4.000 malih poljoprivrednika.

Od startapa iz Hrvatske, čiji je cilj od početka bio da pruži podršku poljoprivrednicima i proizvođačima hrane u efikasnijoj proizvodnji, do jedne od najuspešnijih globalnih aplikacija za upravljanje poljoprivrednom proizvodnjom danas, Agrivi rešenje prisutno je u više od 100 zemalja širom sveta, a kompanija ima kancelarije u Zagrebu, Varšavi, Bukureštu i Londonu.

„Jedini na tržištu sadržimo bazu znanja o najboljim praksama upravljanja ekonomijama, što nas stavlja u odličnu poziciju. Imamo prediktivne modele utemeljene na veštačkoj inteligenciji, koje kontinuirano razvijamo, i u čemu smo sve bolji. Osim toga, aplikaciju smo preveli na više od 10 jezika, što se pokazalo izuzetno važnim, jer većina poljoprivrednika ne priča engleski, koji je gotovo isključivi jezik u ponudi naših konkurenata. Kao firma imamo postavljen ekspanzijski način razmišljanja, tako da u narednom periodu od pet godina svakako gledamo na rast i mogućnosti boljeg pozicioniranja, a ne samo na povrat uloženog“, otkriva osnivač firme.

Prema njegovim rečima, kada radite u potpuno novoj industriji gde ne postoje uhodani načini, nego je sve što radite potpuno novo, morate prihvatiti činjenicu da ćete se suočiti sa brojnim izazovima.

„U Agriviju ne brojimo neuspehe, oni su sastavni deo dnevnog poslovanja u ovakvoj novoj industriji. ‘Trial-error’ (probna greška) nam je deo DNK i konstantno nas tera da se trudimo i radimo na poboljšanjima. Srećni smo i ponosni na svoje dosadašnje rezultate i na tome što smo uspeli da dostignemo ovu tržišnu poziciju. Prošlogodišnja investicija pripremila nas je na sledeću fazu našeg rasta. Zahvaljujući našim partnerima – South Central Ventures, Evropskom investicionom fondu, Hrvatskoj banci za obnovu i razvoj, Fil Rouge Capitalu i AgriTech Hubu, bliži smo našoj misiji da digitalizujemo globalnu poljoprivredu i učinimo je efikasnijom i održivom“, zaključuje naš sagovornik.

AGRIVI d.o.o.

Ulica Grada Gospića 1a, 10000 Zagreb, Hrvatska

Poslovni prihodi (EUR):
1.539.460,50 (2020)
Broj zaposlenih:
32 (2020)

  • Danijela

    17.11.2021 #1 Author

    Sve je lakse uz digitalizaciju pa cak i u poljoprivredi. Svaka cast.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...