Mlekarstvo u Srbiji ne donosi profit, veći broj farmera prodao krave da bi preživeo

Za proizvodnju litra mleka potrebno 56 dinara, dok je otkupna cena oko 30

AgrobiznisBiznisPoslovanjePreduzetnikSrbijaVesti

15.11.2021 14:35 Autor: Julijana Vincan 5

Za proizvodnju litra mleka potrebno 56 dinara, dok je otkupna cena oko 30 Za proizvodnju litra mleka potrebno 56 dinara, dok je otkupna cena oko 30
Proizvođači mleka već godinama tvrde da je njegova proizvodnja obesmišljena i da ne donosi nikakav profit, uzevši u obzir da je otkupna cena mleka... Za proizvodnju litra mleka potrebno 56 dinara, dok je otkupna cena oko 30

Proizvođači mleka već godinama tvrde da je njegova proizvodnja obesmišljena i da ne donosi nikakav profit, uzevši u obzir da je otkupna cena mleka sada niža čak i u odnosu na 2018. godinu, dok je 2016. godine bila oko 42 dinara. Prosečna cena mleka danas se kreće oko 30 dinara, što je mnoge farmere dovelo do ruba siromaštva.

„Mleko u Srbiji za sada nije poskupelo, ali je neophodno da se pregovara sa otkupljivačima, pošto subvencije države nisu dovoljne. Proizvođači su daleko od ‘ekstra’ profita. Bilo bi najbolje da ono što je za genetsko unapređenje ode na životinju, a ne da pokriva naše gubitke. Država je uradila sve kada je u pitanju podsticanje, ali to nije dovoljno“, izjavio je predsednik Udruženja proizvođača mleka Srbije Vasa Džigurski za TV Prva.

Prema njegovim rečima, proizvođači rade sa velikim gubicima i svaki ulazni trošak porastao je između 20 i 50 odsto, a mleko je 2016. godine koštalo 42 dinara, dok je danas 36 dinara.

O ceni mleka je za Biznis.rs ranije govorila Sanja Bugarski iz Centralne asocijacije proizvođača mleka Vojvodine, gde je ukazala da dosta toga u ovoj industriji zavisi od otkupljivača. Ona je za naš portal prokomentarisala današnje novosti rečima da se od pre nekoliko meseci ništa nije promenilo u vezi sa industrijom mleka, osim što je veći broj farmera prodao krave, pa se, kako navodi, ‘spasio agonije’.

„Proizvodnja jednog litra mleka košta 56 dinara i tu je tačka. Dakle, nema potrebe ništa više objašnjavati i govoriti. Komentare i kalkulacije vezane za proizvodnju mleka može da daje samo onaj ko se bavi ovom proizvodnjom, jer inače ispada da smo mi proizvođači nepismeni i ne znamo da izračunamo koliko šta košta. Ako je cena jednog litra mleka 56 dinara, a mlekara plaća 36 dinara, mislim da tu više nema šta da se priča“, ocenjuje naša sagovornica.

Kako navodi Sanja Bugarski, državne subvencije na koje mlekari ostvaruju pravo odnose se na ljude koji žele da se razviju, a ne da preživljavaju kao socijalni slučajevi.

Goran Đaković iz Ministarstva poljoprivrede poručio je da je država dala subvencije za mleko koje su za 40 procenata veće, te da je za ovu godinu opredeljeno 27 milijardi dinara za subvencije za stočarstvo, preneo je Tanjug

„Ako tako gledamo, mleko je za nas poskupelo. Dali smo i 20.000 subvencija za telad, a za sledeću godinu za stočarstvo ćemo odvojiti već 32 milijarde dinara. Ne vidim razloga da se diže panika oko cene. Država podstiče poljoprivrednike da proizvode i dobiju mleko po pristojnoj ceni“, naglasio je on.

Broker Branislav Jorgić istakao je da su inputi za proizvodnju stočne hrane i mleka porasli što, kako kaže, povećava troškove samih proizvođača, navodi Tanjug.

„Mislim da su bitni i trendovi, i u budućnosti cena prehrambenih proizvoda će rasti ili u najmanju ruku neće padati“, naveo je Jorgić.

  • Milovan94

    15.11.2021 #1 Author

    Strašno

    Odgovori

  • GocaBG

    15.11.2021 #2 Author

    Sta reci…

    Odgovori

  • BHM

    16.11.2021 #3 Author

    Pa kako da uvozimo mleko ako budemo imali svoje?Naravno da treba obesmisliti domaću proizvodnju i uništiti domaćeg seljaka jer kakve vajde za Nedimovića i ekipu ako nema uvoza?!Od domaćeg seljaka nema vajde,nema koverte nema dilova tako da …. uvoz!

    Odgovori

  • Anonimni

    17.11.2021 #4 Author

    Muzite seljaka i nije za drugo on je za to da ratuje i hrani ovu zemlju seljak je to

    Odgovori

  • BOBICA

    22.10.2023 #5 Author

    Užas baš

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...