Stočarstvo propada, proizvođači se žale

Kisela voda skuplja nego mleko

AgrobiznisBiznisSrbijaVesti

7.9.2021 08:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Kisela voda skuplja nego mleko Kisela voda skuplja nego mleko
Od početka godine stočarstvo beleži pad proizvodnje, prodaje i izvoza. Privredna komora Srbije (PKS) upozorava da je neophodno preduzimanje hitnih mera kako bi se... Kisela voda skuplja nego mleko

Od početka godine stočarstvo beleži pad proizvodnje, prodaje i izvoza. Privredna komora Srbije (PKS) upozorava da je neophodno preduzimanje hitnih mera kako bi se sačuvala proizvodnja.

Nekada je u Tabanoviću gotovo svako domaćinstvo imalo bar po jednu kravu, sada se takva gazdinstva mogu izbrojati na prste. I pored niske otkupne cene mleka, Ljubica Živanović od proizvodnje ne odustaje, i već četiri decenije krave muze ručno.

„Dva sata mi treba da pomuzem ručno krave, i da pustim posle tele, i da dam silažu, da dam jarmu. Mnogo je niska cena, mnogo, kisela voda skuplja nego naše mleko, a bez mleka ne može ni jedna beba da se odgaji“, izjavila je Živanović za RTS.

Osim korona virusa, stočari kažu da je već nestabilnu proizvodnju mleka dodatno poljuljala suša i visoka cena žitarica.

„Suša je uzela danak, teško je nama stočarima, ako država nešto ne preduzme u vezi hrane, da zaustavi izvoz žitarica, onda smo mi sa ovom proizvodnjom ugasili. Meni se bolje isplati proizvoditi žitarice i prodavati, nego stoku držati, hraniti“, žali se Miodag Lukić iz Tabanovića.

Gubitke beleže i drugi stočari, zbog toga su mnogi obori u Mačvi prazni.

„Zadnji bikovi koje smo ishranili, to je bilo ovog proleća, negde u aprilu smo prodali, zato druge nismo ubacivali, jako je skupa mala telad, veliki troškovi, i veterinarski, i hrane, da bi oni stigli do određene kilaže, to ipak treba više od godinu dana“, navodi Nataša Živanović iz Tabanovića.

Problema i troškova u stočarstvu je mnogo. Pad proizvodnje zaustavio bi se usvajanjem novih mera, smatraju u PKS.

„Prva mera mora da se odnosi na proizvođače mleka, povećanje regresa, i određivanje minimalne cene svežeg mleka. Druga mera koja se odnosi na one koji proizvode sveže meso, pre svega, treba zaustaviti, ili smanjiti, ili ograničiti uvoz svežeg mesa, a posebno smrznutog mesa sumnjivog kvaliteta“, ističe za RTS direktor Regionalne privredne komore Kraljevo Zvonko Tufegdžić.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...