Kao i za stolariju, pola sredstava pokrivaju jedinice lokalne samouprave i resorno ministarstvo

Od 3. septembra prijava za subvencije za solarne panele

EkologijaNekretnineNovacSrbijaU fokusuVesti

2.9.2021 15:12 Autor: Julijana Vincan 1

Od 3. septembra prijava za subvencije za solarne panele Od 3. septembra prijava za subvencije za solarne panele
Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da će u petak, 3. septembra, biti raspisan javni poziv Ministarstva rudarstva... Od 3. septembra prijava za subvencije za solarne panele

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da će u petak, 3. septembra, biti raspisan javni poziv Ministarstva rudarstva i energetike za subvencionisanje ugradnje solarnih panela za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe.

„Program će se sprovoditi po istom modelu kao i kad smo imali javni poziv za zamenu stolarije, što znači da 50 odsto novca obezbeđuju jedinice lokalne samouprave i ministarstvo, a 50 odsto plaćaju sami građani. Očekujem da u narednih mesec, do mesec i po dana, građani mogu da potpišu prve ugovore sa jedinicama lokalnih samouprava“, istakla je ministarka.

Potpredsednica vlade je dodala da je planirano da do kraja godine bude raspisan još jedan javni poziv za zamenu stolarije, a da će u narednoj godini biti nekoliko javnih poziva za subvencionisanje ugradnje solarnih panela.

„Ne postoji nijedan razlog da ne koristimo zelenu energiju i da ne učinimo sve da budemo efikasniji u korišćenju električne i toplotne energije, a javni pozivi upravo treba da doprinesu tom cilju. Hoćemo da vidimo u narednih nekoliko godina na krovovima zgrada i kuća više solarnih panela i da više koristimo zelenu energiju”, navela je Mihajlović.

Uporedo, ponuda solarne opreme u Srbiji je u poslednjih pet godina znatno porasla, a oprema je višestruko pojeftinila i sada je na nivou evropskih cena. Nema zakonskih prepreka za instalaciju solarnog sistema za privatna lica, ako je sistem autonoman i nije prikačen na mrežu Elektroprivrede Srbije (EPS). Takođe, novi Zakon o obnovljivim izvorima energije trebalo bi da učini i solarnu energiju još dostupnijom građanima.

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike za portal Biznis.rs nedavno je navela da se i naša zemlja prilagođava nastojanjima da Evropa do 2050. godine bude prvi klimatsko neutralni kontinent.

„Srbija je donela četiri moderna zakona u ovoj oblasti, a prvi put smo dobili i Zakon o upotrebi obnovljivih izvora energije, koji je u potpunosti u skladu sa svim evropskim direktivama. Ovim propisom smo postavili uslove za gradnju solarnih elektrana, prodaju ovako proizvedene energije putem aukcija, ali i postavljanje solarnih panela na krovove“, naglasila je Mihajlović.

Dodala je da je površina krovova u Srbiji oko 600 kvadratnih metara u proseku i da, ukoliko solarnim panelima pokrijemo i samo 10 odsto ovih površina, možemo imati instalisanu snagu blizu današnje instalisane snage svih termoelektrana koje rade u našoj zemlji.

Ranije je rečeno da je ugradnja solarnih panela prvenstveno usmerena na podsticanje građana da postanu kupci-proizvođači struje (prosumer), a to pravo prvenstveno će ostvarivati građani koji planiraju da postave solarne panele na svoje porodične kuće. Tako bi proizvodnjom struje iz solarnih panela potrošači bi koristili te zalihe umesto da povlače električnu energiju iz sistema EPS-a.

Druga kategorija koja će imati pravo na subvencije su porodične kuće – vikendice koje nisu priključene na elektroenergetski sistem. Takođe je najavljeno da država planira da postavlja solarne panele i na javnim zgradama u njenom vlasništvu, kao i da je spremna da razmotri predloge za različite oblike saradnje u vezi sa investiranjem u izgradnju novih kapaciteta koji koriste obnovljive izvore energije.

Kada je u pitanju veličina sistema za jedno domaćinstvo, vlasnik permakulturnog imanja Rtanjski Vrt, Milan Stanković, objasnio je za Biznis.rs da je to relativan pojam koji zavisi od mnogih faktora, a na prvom mestu od veličine i potreba samog domaćinstva.

„Ako se planira klimatizacija na struju, grejanje vode i ako kuća nije energetski efikasna, onda sistem može da košta i više desetina hiljada evra. U suprotnom, ako je porodica ekološki osvešćena i vodi računa o potrošnji i prilagođavanju svojih potreba ritmu sunčanih dana, onda takav sistem može da košta između 5.000 i 10.000 evra“, naveo je naš sagovornik.

  • Anna

    2.9.2021 #1 Author

    Sigurna sam da je interesovanje veliko. Pitanje je da li će svi zainteresovani uspeti da potpišu ugovor sa državom.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...