Preliminarni januarki podaci za najveću evropsku ekonomiju

Inflacija u Nemačkoj pala na 9,2 odsto

EUVesti

9.2.2023 12:27 Autor: Vladimir Jokanović 6

Inflacija u Nemačkoj pala na 9,2 odsto Inflacija u Nemačkoj pala na 9,2 odsto
Inflacija u Nemačkoj je u januaru smanjena na 9,2 odsto sa 9,6 odsto u decembru, pokazali su u četvrtak preliminarni podaci koje je objavio... Inflacija u Nemačkoj pala na 9,2 odsto

Inflacija u Nemačkoj je u januaru smanjena na 9,2 odsto sa 9,6 odsto u decembru, pokazali su u četvrtak preliminarni podaci koje je objavio nemački Zavod za statistiku. Istovremeno, podaci pokazuju da su cene porasle za 0,5 odsto u odnosu na decembar.

Analitičari koje je anketirala agencija Reuters očekivali su da će godišnja inflacija u januaru dostići 10 odsto. Evropska statistička agencija Eurostat izveštavala je o januarskoj inflaciji u evrozoni, koristeći procenu samo za Nemačku. Prema toj statistici, nemačka inflacija u januaru procenjena je na 8,5 odsto.

Kao deo redovnog procesa, nemački indeks potrošačkih cena revidiran je, a rezultati od januara 2020. godine pa nadalje, još se obračunavaju, saopštio je Zavod za statistiku. Neusaglašeni, nacionalni podaci pokazuju da je inflacija porasla za jedan odsto na mesečnom i 8,7 odsto na godišnjem nivou, prenosi Politico.

Nemački ekonomski institut ZEW ocenio je da preliminarni podaci ukazuju na to da je inflacija u Nemačkoj dostigla vrhunac. Prema mišljenu eksperata instituta bilo bi pogrešno očekivati da će Evropska centralna banka obustaviti dalje povećanje kamatnih stopa, jer je ciljana inflacija od dva odsto i dalje daleki cilj.

  • MARKO7

    9.2.2023 #1 Author

    Pa dobar je to uspeh za njih, svaka čast

    Odgovori

  • MAJA

    9.2.2023 #2 Author

    Za pohvalu svaku

    Odgovori

  • Eki

    9.2.2023 #3 Author

    Inflacija je pala zato što je nemačka u recesiji. Nemci manje kupuju stvari koje im nisu neophodne pa to smanjuje inflaciju ali problem je još uvek tu.

    Odgovori

  • LEKI

    11.2.2023 #4 Author

    Ne brinem ja za njih ,oni se uvek na noge docekaju

    Odgovori

  • GOCA BG

    12.2.2023 #5 Author

    Pala jeste,ali ne dovoljno i dalje im je standard urusen…

    Odgovori

  • MAJALG

    18.2.2023 #6 Author

    Ovo je retka ekonomija koja kako tako moze da trpi sve ove udare koji su nastali ratom u Ukrajini a pre toga koronom.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...