Nemački avio-prevoznik čeka dozvolu Evropske komisije

Lufthansa preuzima 40 odsto udela u italijanskoj kompaniji ITA Airways

EUInvesticijePoslovanjeVesti

3.2.2023 09:57 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Lufthansa preuzima 40 odsto udela u italijanskoj kompaniji ITA Airways Lufthansa preuzima 40 odsto udela u italijanskoj kompaniji ITA Airways
Nemački avio-prevoznik Lufthansa i italijansko Ministarstvo finansija potpisali su sporazum o kupovini manjinskog udela u italijanskoj avio-kompaniji ITA Airways, prenosi novinska agencija Ansa. Prema... Lufthansa preuzima 40 odsto udela u italijanskoj kompaniji ITA Airways

Nemački avio-prevoznik Lufthansa i italijansko Ministarstvo finansija potpisali su sporazum o kupovini manjinskog udela u italijanskoj avio-kompaniji ITA Airways, prenosi novinska agencija Ansa.

Prema nezvaničnim izvorima, Lufthansa bi za udio u italijanskoj kompaniji od 40 odsto trebalo da izdvoji između 250 i 300 miliona evra.

Izvori na koje se poziva italijanska agencija, objasnili su da je krajnji cilj trenutnih pregovora da se kupoprodajni ugovor potpiše što pre. To je osnova za dobijanje suglasnosti Evropske komisije. Lufthansa bi trebalo da postane vlasnik udela u italijanskoj kompaniji do leta.

Očekuje se da će kompanije dobiti odobrenje od Evropske komisije. Drugačiji scenario ne bi bio moguć jer je sama komisija tražila prodaju avio-prevoznika iz Italije, piše SEEbiz, pozivajući se na agenciju Ansa.

Nemački avio-prevoznik, koji okuplja i Swiss, Brussels Airlines i Austrian Airlines, sredinom januara je saopštio da u Rimu želi da napravi ključno evropsko čvorište, te da će za Rim nuditi direktne letove iz SAD. Kako su istakli, u početku bi kupili manjinski udeo, a dugoročni planovi uključuju i mogućnost otkupa i preostalih akcija.

Lufthansa se prošle godine nadmetala za preuzimanje ovog prevoznika zajedno sa švajcarskim brodarskim gigantom MSC. U sklopu toga bilo je predviđeno da MSC preuzme većinski udeo, a da se Lufthansa pridruži kao poslovni partner. No MSC je prošlog studenog objavio da se povlači, ostavljajući Lufthansu samu u procesu.

Proces prodaje većinskog udela u kompaniji ITA Airways pokrenula je prošle godine italijanska vlada na čijem čelu je bio Mario Dragi (Draghi). Prvi ponuđači su bili američki investicioni fond Certares i prevoznici Delta Air Lines i Air France-KLM, ali su pregovori propali. Italijanski premijer potom je u oktobru objavio da je period ekskluzivnih pregovora završen.

  • MARKO7

    3.2.2023 #1 Author

    Oni su baš dobra avio kompanija

    Odgovori

  • Maria

    4.2.2023 #2 Author

    EU

    Odgovori

  • COKA

    5.2.2023 #3 Author

    Odlicna avio kompanija, svaka im cast!

    Odgovori

  • Coka13

    7.2.2023 #4 Author

    Ovo je i očekivano. Za razliku od drugih imaju dobru politiku poslovanja i znaju kad i gde da ulože.

    Odgovori

  • LEKI

    11.2.2023 #5 Author

    Ozbiljna kompanija

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...