zaposleni sa nižim platama trpe gore posledice

Koliko je opravdan zahtev nemačkih sindikata za povišicu?

EUU fokusu

8.2.2023 13:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Koliko je opravdan zahtev nemačkih sindikata za povišicu? Koliko je opravdan zahtev nemačkih sindikata za povišicu?
Nemački sindikati koji pregovaraju o platama u pošti smatraju da im erozija realne zarade daje “municiju” za snažan pritisak, uključujući štrajkove, piše magdeburški dnevnik... Koliko je opravdan zahtev nemačkih sindikata za povišicu?

Nemački sindikati koji pregovaraju o platama u pošti smatraju da im erozija realne zarade daje “municiju” za snažan pritisak, uključujući štrajkove, piše magdeburški dnevnik Volkstimme.

Sindikat ranika javnih službi Verdi štrajkovima upozorenja utvrđuje svoj zahtev za dvocifrenim procentom povećanja plata, odbacujući optužbu poslodavaca da je to neprimereno i ukazujući da statistika pokazuje da su u pravu, prenosi agencija DPA.

Zarada realno erodira duže od dve godine, a podaci o inflaciji čak ni ne uključuju pad standarda zbog rasta kamata. List pita je li zbog toga zahtev zaposlenih za paušalno povećanje plata od 10,5-15 odsto opravdan i odgovara: ipak nije.

Naime, zaposleni sa većom platom znatno bolje trpe inflaciju od onih sa slabijim primanjima, a gubitke im ublažava rast kamate na štednju koju imaju.

Stoga, ocenjuje list, sada je ključno da oni sa dna lestvice dobiju priliku da konačno duboko udahnu. Za to, međutim, mora jasno biti definisana granica između dobro i slabo plaćenih.

Istom temom se pozabavio i Neue Osnabrücker Zeitung, koji ukazuje i da zaposleni teško gutaju pilulu inflacije posmatrajući kako preduzeća, uprkos svim krizama, nadalje odlično zarađuju.

Poslodavci moraju da se pobrinu da njihovi radnici uvek budu ti koji će sami da nose konačni teret inflacije, ne samo jer će i privreda zbog erozije zarada da istrpi pad lične potrošnje. Dakle, nastavlja dnevnik, tamo gde biznis dobro ide ima prostora za povećanje plata, koje se ionako na kraju vraća, posebno u eri manjka kvlaifikovane radne snage.

  • GOCA BG

    12.2.2023 #1 Author

    Opravdan je naravno,plate moraju da prate inflaciju…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...