nije potrebna struja iz tri nuklearke

Šef RWE: Za stabilno snabdevanje Nemačka mora brzo da izgradi još gasnih elektrana

BiznisEUInfrastruktura

8.2.2023 18:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Šef RWE:  Za stabilno snabdevanje Nemačka mora brzo da izgradi još gasnih elektrana Šef RWE:  Za stabilno snabdevanje Nemačka mora brzo da izgradi još gasnih elektrana
Nemačkoj nije potrebna struja iz tri nuklearne elektrane čije je gašenje odložila zbog energetske krize, rekao je direktor koncerna RWE Markus Kreber (Krebber). „Taj... Šef RWE:  Za stabilno snabdevanje Nemačka mora brzo da izgradi još gasnih elektrana

Nemačkoj nije potrebna struja iz tri nuklearne elektrane čije je gašenje odložila zbog energetske krize, rekao je direktor koncerna RWE Markus Kreber (Krebber).

„Taj kapacitet proizvodnje nešto više od četiri gigavata … ne čini nikakvu razliku u evropskom elektroenergetskom sistemu“, rekao je Kreber za nedeljnik „Cajt“ (Die Zeit) od srede, a prenela agencija DPA.

Političari su odlučili da te elektrane budu ugašene sredinom aprila „i mi to sada pripremamo“, dodao je Kreber.

Nemačka vlada je produžila radni vek elektrana za tri i po meseca zbog neizvesnog snabdevanja gasom i mogućeg energetskog deficita – koji je ipak izostao.

Kreber je, međutim, naglasio da za stabilno snabdevanje Nemačka mora brzo da izgradi još gasnih elektrana. „One u budućnosti treba da uskoče kao zamena kada nema sunca ili vetra“, objasnio je šef RWE.

„Ako ne izgradimo gasne elektrane, u takvim situacijama ubuduće može biti deficita struje, ili da u rezervi držimo termoelektrane na ugalj – a ne želimo i jedno i drugo“, dodao je Kreber.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...