Ukupan izvoz ruskog LNG za 8,6 odsto veći nego u 2021.

Rusija tokom 2022. godine povećala izvoz tečnog naftnog gasa u Evropu

Vesti

1.2.2023 12:28 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Rusija tokom 2022. godine povećala izvoz tečnog naftnog gasa u Evropu Rusija tokom 2022. godine povećala izvoz tečnog naftnog gasa u Evropu
Rusija je prošle godine u Evropu isporučila oko 17 miliona tona tečnog prirodnog gasa (LNG), što je za oko 20 odsto više u odnosu... Rusija tokom 2022. godine povećala izvoz tečnog naftnog gasa u Evropu

Rusija je prošle godine u Evropu isporučila oko 17 miliona tona tečnog prirodnog gasa (LNG), što je za oko 20 odsto više u odnosu na 2021. godinu, a što je delimično nadoknadilo nagli pad isporuka ruskog gasa iz gasovoda, objavio je Reuters pozivajući se na podatke kompanije Refinitiv Eikon.

Evropa je, kako se ističe u analizi Reuters, pojačala uvoz gasa koji se transportuje u tečnom obliku na minus 160 stepeni Celzijusa usred prekida u snabdevanju gasom iz Rusije zbog duboke političke krize oko Ukrajine, koja je dovela do toga da izvoz ruskog gasa iz gasovoda padne na najniži nivo u postsovjetskom periodu.

Prema podacima kompanije Refinitiv Eikon, Rusija je povećala ukupan izvoz LNG u 2022. za 8,6 odsto, na oko 33 miliona tona ili oko 45 milijardi kubnih metara, od čega je više od polovine otpremljeno u Evropu.

Najveći ruski proizvođač LNG-a – Novatek – isporučio je 20,8 miliona tona iz projekta Yamal LNG na Arktiku i 700.000 tona iz projekta Kriogaz-Vysotsk na Baltičkom moru.

Projekat Sahalin-2, koji Gazprom vodi u pacifičkom delu Rusije, povećao je svoje isporuke LNG za 11 odsto, na 11,2 miliona tona u 2022. godini.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...