Topla zima obara cene

Trend pojeftinjenja gasa u Evropi

EU

1.2.2023 08:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Trend pojeftinjenja gasa u Evropi Trend pojeftinjenja gasa u Evropi
Cene gasa u Evropi porasle su u utorak iznad 660 dolara za 1.000 kubnih metara, prema podacima Londonske berze ICE. Minimalna cena gasa iznosila... Trend pojeftinjenja gasa u Evropi

Cene gasa u Evropi porasle su u utorak iznad 660 dolara za 1.000 kubnih metara, prema podacima Londonske berze ICE. Minimalna cena gasa iznosila je 632,1 dolar, a maksimalna 683,4 dolara za 1.000 kubnih metara.

Iako su cene gasa u Evropi ostale pod pritiskom zbog toplog vremena, cena martovskih fjučersa u TTF čvorištu u Holandiji porasla je za 10,5 odsto dostigavši 60,95 evra za jedan MWh, prenosi RBK. Analitičari ocenjuju da će tokom 2023. godine cene gasa biti podstaknute očekivanim manjkom isporuka u EU.

Cene prirodnog gasa u Evropi pale su za skoro 20 odsto tokom protekle nedelje na 56 evra po MWh, odnosno 635 dolara za hiljadu kubnim metara. Direktan uzrok pada cena bile su prognoze toplijeg vremena i izgledi za ponovno otvaranje jednog od najvećih američkih terminala tečnog prirodnog gasa Friport.

Ovi događaji postali su deo šireg trenda, jer su od decembra cene gasa pale za više od 60 odsto na najbiži nivo u poslednjih 16 meseci. To je posledica tople zime u Evropi i meta EU za smanjenje potrošnje, smanjenje industrijske proizvodnje u naglo povećanje uvoza tečnog gasa.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...