Slabljenje potražnje zbog blage zime i veća ponuda

Pad cene tečnog prirodnog gasa u SAD

SvetVesti

6.12.2022 13:17 Autor: Vladimir Jokanović 2

Pad cene tečnog prirodnog gasa u SAD Pad cene tečnog prirodnog gasa u SAD
Cene prirodnog gasa u Sjedinjenim Američkim Državama pale su za više od 10 odsto jer su toplo vreme i novo odlaganje pokretanja terminala za... Pad cene tečnog prirodnog gasa u SAD

Cene prirodnog gasa u Sjedinjenim Američkim Državama pale su za više od 10 odsto jer su toplo vreme i novo odlaganje pokretanja terminala za tečni prirodni gas (TPG) Friport u Teksasu doveli do pada potražnje za ovim gorivom. Cena TPG na njujorškoj berzi bila je u ponedeljak najniža od početka novembra, za oko 40 odsto niža od maksimalne vrednosti ranije ove godine.

Slabije trošenje zaliha od očekivanog, oborilo je prošle nedelje vrednost januarskih fjučersa TPG na 6,281 dolara za milion britanskih termo jedinica (BTU), a u ponedeljak cena je dodatno pala na 5,62 dolara. Gas je prošle nedelje pojeftinio za 14,3 odsto u odnosu na nedelju dana ranije, prenosi Yahoo Finance. Potrošnja gasa smanjena je prvi put za protekle četiri nedelje.

Kada se cena od 5,62 dolara za milion BTU preračuna u kubne metre, to je oko 210 dolara za 1.000 kubnih metara. Toliko trenutno košta gas u SAD. Poređenja radi, cena gasa na berzi u Amsterdamu u ponedeljak pre podne je 135,20 dolara za MWh, prema Bloombergu. To odgovara ceni od 1.426 dolara za 1.000 kubnih metara.


Američke cene ostale su znatno ispod onih u Evropi, gde je snabdevanje iz Rusije značajno smanjeno usled produbljivanja energetskog rata. Kao što je uobičajeno za prirodni gas, promene temperature i vremenska prognoza dovode do promene cena. Prema najnovijim kratkoročnim prognozama očekuje se manja potrošnja energenata za grejanje.

Međutim, stabilna potražnja u vidu kontinuiranih jakih isporuka TPG podržava cenu gasa. Izvoz TPG iz SAD bio je snažan mesecima zbog rekordno visokih cena iz drugih izvora. Zbog rata u Ukrajini, američki TPG postao je traženiji, pa su SAD ranije ove godine sklopile sa EU ugovore za izvoz dodatnih količina TPG, kako bi se smanjila zavisnost od isporuka iz Rusije.

Produženi zastoj u ponovnom pokretanju terminala Friport ometa izvoz gasa iz SAD. Postrojenje je zatvoreno od juna zbog požara, a do sada je više puta odloženo njegovo najavljeno otvaranje. Poslednji put rok je pomeren za kraj tekuće godine. Zbog toga su neke od zaliha namenjenih izvozu, preusmerene na domaće tržište SAD, što je dodatno uticalo na pad cene.

  • Dragana

    6.12.2022 #1 Author

    Sjajna vest. Koliko je peice bilo oko nestasice svega.

    Odgovori

  • DUSA

    3.9.2023 #2 Author

    Bice poskupljenja

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...