Evropska energetska kriza trajaće godinama

Ko profitira od poskupljenja gasa?

AnalizaSvet

8.11.2022 14:31 Autor: Vladimir Jokanović 3

Ko profitira od poskupljenja gasa? Ko profitira od poskupljenja gasa?
Evropa je udaljena „nekoliko godina“ od prevazilaženja trenutnog energetskog deficita izazvanog gubitkom snabdevanja ruskim gasom, izjavio je Alfred Štern (Alfred Stern), izvršni direktor austrijske... Ko profitira od poskupljenja gasa?

Evropa je udaljena „nekoliko godina“ od prevazilaženja trenutnog energetskog deficita izazvanog gubitkom snabdevanja ruskim gasom, izjavio je Alfred Štern (Alfred Stern), izvršni direktor austrijske energetske grupe OMV. Istovremeno, energetske kompanije u Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama beleže rekordnu zaradu, dok zvaničnici razmenjuju optužbe za profiterstvo od evropske gasne krize.

Evropske energetske grupe bile su pravi pobednici u transatlantskoj trgovini tečnim prirodnim gasom (TPG), saopštila je američka vlada, odbijajući kritike da severnoamerički proizvođači gasa profitiraju dok se Evropa bori da pronađe zamenu za ruski gas. Ralika između američkih i evropskih cena gasa donela je ogroman profit kompanijama koje kupuju gas u Americi i prodaju ga u Evropi, prenosi Financial Times.

Francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) naveo je prošlog meseca da „dvostruki standard“ stvara nezaslužen „superprofit“ za proizvođače energije u SAD i Norveškoj, koji su značajno povećali isporuke na evropsko tržište od početka rata u Ukrajini. Podsetimo, evropske cene gasa bile su tokom leta sedam puta više od američkih prema izveštaju američke naftne konsalting kompanije Lipow Oil Associates.


Međutim, američko Ministarstvo energetike ocenilo je da su evropski trgovci imali korist od razlike između američkih i evropskih cena, a ne američki proizvođači gasa. Prema Ministarstvu, kompanije koje imaju dugoročne ugovore sa američkim proizvođačima tečnog gasa povećavaju maržu na evropskom tržištu. To nisu američke kompanije za proizvodnju TPG, već međunarodne nafte kompanije i trgovci sa sedištem u Evropi.

Izvor: Refinitiv and EFGAM calculations

Najveće evropske energetske kompanije i trgovci gasom i naftom, uključujući BP, Shell, Glencore i Vitol, imaju dugoročne ugovore o otkupu sa američkim proizvođačima TPG-a. BP je prošle nedelje prijavio zaradu od 8,2 milijarde dolara, ističući „izuzetan“ profit od svog poslovanja gasom. Shell, koji je najveći svetski trgovac gasom prijavio je zaradu od 30 milijardi evra u prvih devet meseci tekuće godine.

U isto vreme, ukupni neto prihod javnih naftnih i gasnih kompanija koje posluju u SAD premašio je 200 milijardi dolara u drugom i trećem kvartalu tekuće godine, prema analizi izveštaja o zaradi i procenama koje je sproveo S&P Global Commodity Insights. Mediji navode da je reč o naprofitabilnijih šest meseci u ovom sektoru.


Prema rečima Šterna, evropska gasna kriza je posledica nedovoljnog ulaganja u energetski sektor, kao i razmišljanja da se preko noći „magično“ može preći na obnovljivu energiju. Za popravljanje situacije, prema njegovim rečima, potrebna su značajna ulaganja, a energetska industrija ima veoma duge investicione cikluse, prenosi NationalNews.

Prema oceni učesnika Međunarodnog energetskog foruma u Abu Dabiju, investicije u gas i naftu moraju da budu povećane blizu nivoa od 525 milijardi dolara godišnje do 2030. godine da bi se obezbedila tržišna ravnoteža. Međutim, investicije u prošloj godini smanjene su na 341 milijardu dolara, što je 25 odsto ispod nivoa iz 2019. godine.

Evropska kriza snabdevanja gasom preokrenula je globalnu trgovinu TPG-om, a SAD i drugi veliki izvoznici preusmerili su pošiljke na Stari kontinent. Američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) postigao je u martu dogovor sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen (Ursula von der Layen) o povećanju isporuka američkog gasa Evropi.

  • BIJUTI27

    8.11.2022 #1 Author

    Sve sami ratni profiteri

    Odgovori

  • MAJALG

    8.11.2022 #2 Author

    E Amerikanci kazu pa sve sto izgovore su notorne lazi , ko je iole pametan znaju da oni ukraince snabdevaju oruzijem da se rat produzi da bi se njihov gas nametnuo na trzistu, sto je vise nego ocigledno.

    Odgovori

  • GOCA BG

    9.11.2022 #3 Author

    Amerika je ispred svih zemalja sto se tice profiterstva,cilj im je da zavade gde mogu i da onda postavljaju uslove kako njima odgovara…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...