zvanični Berlin se ipak protivi zamrzavanju cena gasa

Šolc smatra da se energetska kriza u EU može rešiti uz solidarnost

EUSvetU fokusu

27.10.2022 14:49 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Šolc smatra da se energetska kriza u EU može rešiti uz solidarnost Šolc smatra da se energetska kriza u EU može rešiti uz solidarnost
Nemački kancelar Olaf Šolc (Scholz) ocenio je danas u Atini da se trenutna energetska kriza u Evropskoj uniji (EU) može rešiti samo uz solidarnost,... Šolc smatra da se energetska kriza u EU može rešiti uz solidarnost

Nemački kancelar Olaf Šolc (Scholz) ocenio je danas u Atini da se trenutna energetska kriza u Evropskoj uniji (EU) može rešiti samo uz solidarnost, iako se Berlin protivi zamrzavanju cene gasa za šta se zalažu druge države u Evropi.

„Naš cilj mora biti sledeći: cene energije moraju da se smanje. Slažemo se da kriza može da bude prevaziđena samo uz solidarnost“, rekao je Šolc posle sastanka sa grčkim kolegom Kirijakosom Micotakisom.

Šolc je rekao da su na nedavno održanom evropskom samitu „donete veoma dobre i inteligentne odluke“.

Nemačka je među zemljama koje se protive zamrzavanju cena gasa koje su poslednjih meseci porasle u većini evropskih zemalja zbog rata u Ukrajini i ekonomskih sankcija uvedenih Rusiji.

Na nedavnom samitu EU je dogovorena „mapa puta“ za uvođenje mera sa ciljem da ograniči skok cena energije. Međutim, na sastanku ministara energetike EU u utorak, ponovo su se pojavila neslaganja oko ograničenja cene gasa. Ministri su odlučili da se ponovo sastanu 24. novembra da bi pokušali da usvoje paket mera za prevazilaženje energetske krize.

Šolc je s druge strane optužen za sebičnost jer je krajem septembra, bez dogovora s evropskim partnerima, predstavio plan podrške nemačkoj ekonomiji od 200 milijardi evra.

  • kaćica

    27.10.2022 #1 Author

    Ako on kaze onda je tako

    Odgovori

  • LEKI

    29.10.2022 #2 Author

    Videcemo kolika i kakva ce solidarnost biti kad dodje zima …ne sumnjam da ce dobar deo evrope dobro proci ,za nas je problem

    Odgovori

  • GOCA BG

    30.10.2022 #3 Author

    Zima jos nije ni pocela,o solidarnosti ce se tek pricati u narednim mesecima…

    Odgovori

  • Tina

    30.10.2022 #4 Author

    On najbolje moze da sagleda situaciju, od svih drugih

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...