nemački kancelar odustao od ranije planiranih nameta za gas

Šolc sa novim merama za zaštitu potrošača

EUU fokusuVesti

30.9.2022 10:06 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Šolc sa novim merama za zaštitu potrošača Šolc sa novim merama za zaštitu potrošača
Do 200 milijardi evra otići će u novi „odbrambeni štit“ za zaštitu potrošača i preduzeća od sve većih cena energenata, odlučila je nemačka vlada.... Šolc sa novim merama za zaštitu potrošača

Do 200 milijardi evra otići će u novi „odbrambeni štit“ za zaštitu potrošača i preduzeća od sve većih cena energenata, odlučila je nemačka vlada. „Cene moraju da idu nadole,“ rekao je kancelar Olaf Šolc (Olaf Scholz) u četvrtak na konferenciji za medije.

Vlada će za to, objasnio je, sve da uradi – da penzioneri, porodice, zanatlije i industrija mogu da plaćaju račune. Istovremeno, otpada ranije planirani namet na gas.

Nametom je trebalo da se poskupljenja gasa prelivaju na potrošače i firme radi spasavanja uvoznika energenta. Uvoznici su zbog ograničavanja, a onda i prekida isporuka iz Rusije, morali da na tržištu nađu skuplje alternative – da ispune ugovore. „To nam više nije potrebno,“ rekao je Šolc.

Kancelar je planiranu državnu podršku u snabdevanju energijom i ograničavanje cena gasa opisao kao „dupli bum.“ Time je podsetio na svoje reči iz pandemijske krize, kada je izjavio da će se iz nje zahvaljujući državnoj pomoći izaći „bumom.“ Suština je da se cene energenata smanje brzo i za sve.

Rusija, ponovio je Šolc, svoje isporuke energije koristi kao oružje. Da gasa iz Rusije više neće biti jasno je posle oštećivanja gasovoda na Baltičkom moru minulog vikenda, ali sigurno i ranije.

Još jednom je istakao da Nemačka nastavlja da pomaže Ukrajinu.

Šolc je na konferenciji za novinare na kojoj su učestvovali i ministri privrede i finansija govorio online, pošto se prošle nedelje zarazio korona virusom.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...