Potrošačke cene porasle 10,9 odsto međugodišnje

Nemačka inflacija po prvi put u eri evra dostigla dvocifrenu vrednost

EUNovacVesti

29.9.2022 17:48 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Nemačka inflacija po prvi put u eri evra dostigla dvocifrenu vrednost Nemačka inflacija po prvi put u eri evra dostigla dvocifrenu vrednost
Inflacija u Nemačkoj je po prvi put od uvođenja evra pre više od 20 godina dostigla dvocifrenu vrednost, i porasla je više nego što... Nemačka inflacija po prvi put u eri evra dostigla dvocifrenu vrednost

Inflacija u Nemačkoj je po prvi put od uvođenja evra pre više od 20 godina dostigla dvocifrenu vrednost, i porasla je više nego što se očekivalo nakon okončanja privremenih vladinih mera pomoći i pogoršanja energetske krize u Evropi.

Potrošačke cene porasle su 10,9 odsto u odnosu na isti period prošle godine, nadmašivši avgustovski napredak od 8,8 odsto, saopštio je u četvrtak Federalni zavod za statistiku. To je više od 10,2 odsto koliko su procenili ekonomisti u Bloomberg-ovom istraživanju.

Kako piše Bloomberg, očekivao se rast inflacije pošto je Nemačka ukinula letnje popuste na javni prevoz i gorivo. Razmere ubrzanja će uznemiriti Evropsku centralnu banku (ECB), koja se bori da ukroti rastuće cene čiji uporni uspon bi trebalo da obori još jedan rekord kada podaci budu objavljeni u petak.

Nemačka vlada je u četvrtak najavila da će staviti ograničiti cene benzina, što bi mogao da ukroti inflaciju koja dolazi. Administracija kancelara Olafa Šolca (Olaf Scholz) pozajmiće najmanje 150 milijardi evra (209,3 milijarde dolara) za tu inicijativu, rekli su ljudi upoznati sa ovim pitanjem.

Inflacija u Nemačkoj podiže rizik od prelaska na srednju procenu evrozone od 9,7 odsto u Bloomberg-ovom istraživanju ekonomista, uprkos tome što je Španija ranije u četvrtak iznenadila izveštavanjem o usporavanju koje je u septembru veće nego što se očekivalo.

U svakom slučaju, zvaničnici ECB već pripremaju još jedno značajno povećanje kamatnih stopa nakon istorijskog povećanja ovog meseca od 75 baznih poena.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...