dve trećine ispitanika traži bržu digitalizaciju

Kompanije u Nemačkoj se žale na birokratiju

BiznisEUU fokusuVesti

27.9.2022 19:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Kompanije u Nemačkoj se žale na birokratiju Kompanije u Nemačkoj se žale na birokratiju
Nemačke kompanije se žale na veliku birokratiju i loše ocenjuju javnu upravu. Rezultati istraživanja pokazali su da 62 odsto preduzeća smatra administraciju manje, jedva... Kompanije u Nemačkoj se žale na birokratiju

Nemačke kompanije se žale na veliku birokratiju i loše ocenjuju javnu upravu. Rezultati istraživanja pokazali su da 62 odsto preduzeća smatra administraciju manje, jedva ili potpuno neefikasnom.

Preduzeća kritikuju, pored ostalog, dugo trajanje procedura planiranja i izdavanja dozvola.

Istraživanje je organizovao Institut za demoskopiju Alensbah (Allensbach) u ime odbora nemačke trgovine i industrije, prenosi agencija DPA.

„Iscrpljujuće procedure koštaju kompanije u novcu i konkurentnosti,“ rekao je Zigfrid Rusvurm (Siegfried Russwurm), predsednik Saveznog udruženja nemačke industrije.

Da prebrode trenutnu krizu, nemačke kompanije moraju brzo da reaguju na rastuće troškove energije i sirovina i probleme u lancima snabdevanja. „Spore procedure planiranja i izdavanja dozvola su otrov za konkurentnost,“ istakao je Rusvurm.

Za 65 odsto anketiranih kompanija, birokratija je dodatno porasla u proteklih sedam godina. „Nemačka više ne može da priušti administraciju u kojoj se skeniranje obrasca i slanje PDF datoteke smatra digitalizacijom,“ rekao je Rusvurm.

Takođe, za oko 65 odsto kompanija je veoma važno da digitalizacija administracije brzo napreduje.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...