Nemački kancelar na bliskoistočnoj turneji

Šolc ugovorio kupovinu gasa iz UAE

EUSvetVesti

26.9.2022 11:40 Autor: Vladimir Jokanović 4

Šolc ugovorio kupovinu gasa iz UAE Šolc ugovorio kupovinu gasa iz UAE
Nemački kancelar Olaf Šolc (Olaf Sholz) potpisao je da Ujedinjenim Arapskim Emiratima ugovor o isporuci 137.000 kubnih metara tečnog gasa, koji bi trebalo da... Šolc ugovorio kupovinu gasa iz UAE

Nemački kancelar Olaf Šolc (Olaf Sholz) potpisao je da Ujedinjenim Arapskim Emiratima ugovor o isporuci 137.000 kubnih metara tečnog gasa, koji bi trebalo da joj bude isporučen krajem tekuće godine. Šolc je izjavio da će njegova zemlja „preživeti ovu zimu“, uprkos ruskoj energetskoj „uceni“.

Ipak, ugovor sa UAE može da nadoknadi samo mali deo od 56,3 milijarde kubnih metara gasa koliko je Nemačka uvezla iz Rusije u 2020. godini, prenosi Politico. Nemački dobavljači pokušavaju da pronađu zamenu za ruski gas, kupujući ovaj energent na berzi, gde su cene enormno porasle.

Ugovor Nemačke sa UAE uključuje i dodatne isporuke tečnog prirodnog gasa u narednim godinama i to po fiksnoj ceni, što je povoljnije za uvoz. Ugovor je deo šireg „Sporazuma o energetskoj bezbednosti i ubrzanju industrije“ između Nemačke i UAE.

Prema rečima nemačkog kancelara to će „omogućiti brzu implementaciju strateških projekata“ u oblastima obnovljivih izvora energije i klimatskih akcija. Šolc, koji je posetio UAE u pratnji privredne delegacije, potpisao je i ugovor o isporuci 33.000 tona dizela Nemačkoj ovog meseca i dalje mesečne isporuke do 250.000 tona.

Na svojoj turneji po Bliskom istoku, nemački kancelar posetio je i Katar i Saudijsku Arabiju, zbog čega su ga kritikovale organizacije za ljudska prava, ističući da je važno uspostaviti pravu ravnotežu između interesa poslovanja i energetske bezbednosti i zabrinutosti za ljudska prava.

Neposredno pre nego što je Šolc otputovao na Bliski istok, francuska kompanija TotalEnergies najavila je veliki posao sa Katarom, prema kojem će francuski energetski gigant ulagati u istraživanje novog gasnog polja za eksploataciju tečnog prirodnog gasa, uz preuzimanje 9,4 odsto vlasničkog udela u projektu.

  • kaćica

    26.9.2022 #1 Author

    Bravo za Njega.

    Odgovori

  • Tina

    26.9.2022 #2 Author

    Mora nekako da se snadje

    Odgovori

  • TATJANA

    26.9.2022 #3 Author

    Moze sve sto hoce

    Odgovori

  • GOCA BG

    26.9.2022 #4 Author

    Naravno,da se obezbede dovoljne kolicine za predstojecu zimu,a cene ce biti za gradjane previsoke…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...