Predviđeno da će potrošnja u novembru biti jednaka januarskoj

Popunjeno više od 90 odsto nemačkih skladišta gasa

EUU fokusuVesti

20.9.2022 14:54 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Popunjeno više od 90 odsto nemačkih skladišta gasa Popunjeno više od 90 odsto nemačkih skladišta gasa
Nemačka skladišta prirodnog gasa su popunjena više od 90 odsto uprkos tome što je Rusija prekinula isporuke preko glavnog gasovoda, saopštile su tamošnje vlasti.... Popunjeno više od 90 odsto nemačkih skladišta gasa

Nemačka skladišta prirodnog gasa su popunjena više od 90 odsto uprkos tome što je Rusija prekinula isporuke preko glavnog gasovoda, saopštile su tamošnje vlasti.

Šef regulatora mreže, Klaus Miler (Klaus Miller) napisao je na Twitteru da je u skladištu gasa ispunjen još jedan cilj što otvara prostor za upravljanje u svim potencijalnim vanrednim situacijama. Uprkos tome, dodao je da je neophodno štedeti gas, piše Beta.

Nemačka je naložila da skladište bude 75 odsto popunjeno do 1. septembra i podigla ciljeve za oktobar i novembar na 85, odnosno 95 odsto, sa ranijih 80 i 90 odsto.

Cilj za novembar je otprilike jednak količini gasa koju je Nemačka koristila u januaru i februaru ove godine, kada su temperature bile relativno blage.

Nemačka vlada je pooštrila uslove za skladištenje u julu nakon što je ruski državni naftni gigant Gazprom počeo da smanjuje snabdevanje putem “Severnog toka 1”, što je doprinelo rastu cena gasa. Od kraja avgusta Rusija je potpuno obustavila dotok gasa.

Iako je ruska strana navela da je uzrok tehničke prirode, nemački zvaničnici to odbacuju i navode da je reč o političkoj odluci u jeku tenzija zbog uvodjenja zapadnih sankcija Rusiji zbog invazije na Ukrajinu.

Rusija je ranije činila nešto više od trećine nemačkih zaliha gasa. Kancelar Nemačke Olaf Šolc (Olaf Scholz) izjavio je da je ta zemlja u dobroj poziciji da prebrodi zimu sa dovoljno energije.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...