Dve nuklearne elektrane u pripravnosti do aprila 2023. godine

Nemačka neće imati probleme sa snabdevanjem električnom energijom

EUVesti

14.9.2022 08:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 8

Nemačka neće imati probleme sa snabdevanjem električnom energijom Nemačka neće imati probleme sa snabdevanjem električnom energijom
U Nemačkoj je snabdevanje električnom energijom sigurno uprkos energetskoj krizi, izjavio je kancelar Olaf Šolc (Olaf Scholz). Ipak, ponovio je da se zalaže za... Nemačka neće imati probleme sa snabdevanjem električnom energijom

U Nemačkoj je snabdevanje električnom energijom sigurno uprkos energetskoj krizi, izjavio je kancelar Olaf Šolc (Olaf Scholz). Ipak, ponovio je da se zalaže za privremeni produžetak rada nuklearnih elektrana.

„Pobrinućemo se da u januaru, februaru i martu ipak omogućimo rad nuklearnih elektrana na jugu Nemačke, da ni u kom slučaju ne dođe do uskih grla na nemačkom tržištu električne energije,“ rekao je Šolc.

Ministar privrede Robert Habek (Robert Habeck) predložio je ranije da dve nemačke elektrane Izar 2 i Nekarvesthajm na jugu države ostanu u pripravnosti do sredine aprila u slučaju nestašica, prenosi B92.

Sve nemačke nuklearne elektrane trebalo je, prema ranijem planu, da prestanu da rade do kraja godine.

Šolc je potvrdio da napreduje izgradnja terminala za tečni gas na severu zemlje. „U januaru počinju da rade prvi terminali. Cevovodi će biti prošireni“, a do kraja 2023. Nemačka će verovatno moći da uvozi sav gas koji joj je potreban nezavisno od Rusije, rekao je Šolc.

Foto: Unsplash.com

Savezna vlada je u ranoj fazi preduzela neophodne mere da zemlju oslobodi zavisnosti od Rusije. „Preguraćemo ovu zimu,“ rekao je kancelar Nemačke dodajući da su rezervoari za skladištenje gasa popunjeni 85 odsto.

Poslodavci kritikuju Šolcovu vladu

Nemački poslodavci su oštro kritikovali krizne odluke vlade i zatražili brze, precizne mere za rešavanje pritiska inflacije i energetske krize. Na meti kritike vlada se našla i zbog planirane reforme sistema socijalnog staranja.

Predsednik nacionalne unije poslodavaca Rajner Dulger (Rainer Dulger) je ukazao na „dramatično stanje u privredi“ zbog ruskog napada na Ukrajinu i ozbiljne probleme u lancima isporuke. „Recesija je sve verovatnija, to kao vlasnik preduzeća svakodnevno osećam“, rekao je Dulger, koji vodi porodični biznis srednje veličine.

On je kritikovao odluku vlade da dve od tri preostale nuklearne elektrane krajem godine stavi samo u stanje pripravnosti. Nemačka je, inače, te tri elektrane planirala da ugasi krajem godine, ali je produžila vek njih dve, da prema potrebi doprinesu stabilnosti elektroenergetskog sistema.

„To mi izgleda kao da sa Titanika u vodu pobacamo sve čamce za spasavanje, sedimo uz orkestar u restoranu i nadamo se da voda neće potopiti brod“, rekao je Dulger na skupštini unije u Berlinu.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...