Deljenje viška profita građanima u vreme krize

EU planira da uzima “solidarni evro” od naftnih i gasnih kompanija

EUVesti

13.9.2022 09:56 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

EU planira da uzima “solidarni evro” od naftnih i gasnih kompanija EU planira da uzima “solidarni evro” od naftnih i gasnih kompanija
Evropska unija se sprema da predloži planove za prisiljavanje kompanija koje se bave proizvodnjom ili distribucijom fosilnih goriva i koje imaju koristi od rastućih... EU planira da uzima “solidarni evro” od naftnih i gasnih kompanija

Evropska unija se sprema da predloži planove za prisiljavanje kompanija koje se bave proizvodnjom ili distribucijom fosilnih goriva i koje imaju koristi od rastućih cena energenata da daju finansijske doprinose kako bi pomogle domaćinstvima koja se bore s plaćanjem sve viših računa.

Očekuje se da će pojedinosti nacrta predloga koji je napisala Evropska komisija Brisel otkriti ove sedmice, dok se EU trudi da ustanovi hitne mere za rešavanje skoka cena energije, prenosi Mina.

Očekuje se da će paket, s kojim će se morati složiti većina 27-članog bloka, uključivati porez na neočekivanu dobit energetskim kompanijama i spasavanje energetskih fabrika na ivici propasti.

Prema nacrtu dokumenta, to će značiti zahtev za kompanije koje se bave fosilnim gorivima da daju „solidarni doprinos“ kako bi prikupile novac koji će države potrošiti na mere za ublažavanje energetske krize.

Kompanije za naftu, gas, ugalj i rafinerije morale bi dati finansijski doprinos na osnovu „oporezivog viška dobiti ostvarenog u ovoj fiskalnoj godini“, prema dosadašnjem nacrtu, koji bi se mogao promeniti pre nego što bude objavljen.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...