reakcija na najavu gazproma

EK: Severni tok 1 zatvoren pod lažnim izgovorima

BiznisEUInfrastrukturaSvetVesti

3.9.2022 13:08 Autor: Redakcija Biznis.rs 24

EK: Severni tok 1 zatvoren pod lažnim izgovorima EK: Severni tok 1 zatvoren pod lažnim izgovorima
Evropska komisija (EK) optužila je rusku državnu energetsku kompaniju Gazprom da se poslužila lažnim izgovorima kako bi zaustavila isporuku gasa Nemačkoj gasovodom Severni tok... EK: Severni tok 1 zatvoren pod lažnim izgovorima

Evropska komisija (EK) optužila je rusku državnu energetsku kompaniju Gazprom da se poslužila lažnim izgovorima kako bi zaustavila isporuku gasa Nemačkoj gasovodom Severni tok 1 ispod Baltičkog mora.

„Gazpromova objava da i dalje zatvara Severni tok 1, uz lažne izgovore još je jedna potvrda da je nepouzdan dobavljač“, objavljeno je na Twitteru EK, prenosi Mina pozivajući se na SEEbiz.

Iz EK su dodali da je to dokaz ruskog cinizma, jer radije prosipa gas, nego što poštuje ugovore.

Gazprom je ranije najavio da će gasovodom Severni tok 1 isporuke ponovno poteći u subotu po završetku radova na održavanju, da bi naknadno objavio da ga neće pustiti u pogon, jer na glavnoj gasnoj turbini na kompresorskoj stanici Portovaja u blizini Sankt Peterburga curi ulje. Radovi na održavanju trajali su tri dana.

Severnim tokom 1, koji ide ispod Baltičkog mora, ruskim gasom se snabdeva Nemačka i druge države.

Gazprom je i ranije smanjene isporuke opravdavao radovima na održavanju, ističući da mu nisu vraćene turbine koje je poslao Siemens Energyju na servis.

Moskva pripisuje probleme sa Severnim tokom 1 sankcijama, koje su, kako tvrdi, omele uobičajeni posao održavanja. Brisel uzvraća da je to izgovor, optužujući Rusiju da gas koristi kao ekonomsko oružje.

Evropske zemlje u međuvremenu uvode mere štednje kako bi osigurale dovoljno gasa za zimu i pokušavaju pronaći nove izvore nabavke, a ponovo uključuju i već ugašene termoelektrane na ugalj.

Severni tok 1 jedna je od glavnih ruta snabdevanja Evrope gasom.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...