poziv drugim zemljama za formiranje "velike koalicije"

Članice G7 dogovorile da „hitno“ sprovedu ograničenje cena ruske nafte

Vesti

2.9.2022 17:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 9

Članice G7 dogovorile da „hitno“ sprovedu ograničenje cena ruske nafte Članice G7 dogovorile da „hitno“ sprovedu ograničenje cena ruske nafte
Zemlje članice G7 su se dogovorile da „hitno“ sprovedu ograničenje cena ruske nafte i pozivaju druge zemlje da formiraju „veliku koaliciju“ i učestvuju u... Članice G7 dogovorile da „hitno“ sprovedu ograničenje cena ruske nafte

Zemlje članice G7 su se dogovorile da „hitno“ sprovedu ograničenje cena ruske nafte i pozivaju druge zemlje da formiraju „veliku koaliciju“ i učestvuju u ovoj inicijativi čiji cilj je da se Moskva liši dela sredstava koji dolaze iz energetskog sektora, navodi se u saopštenju objavljenom u petak.

„Plafon cena će biti određen na nivou zasnovanom na nizu tehničkih podataka, o njemu će odlučiti cela koalicija pre nego što počne primena“, navode sedam zemalja članica G7 u saopštenju dodajući da će buduće cene biti objavljene „javno na jasan i transparentan način“, prenosi Beta.

Odluka koja treba „hitno“ da bude sprovedena prema saopštenju finalizovana je na virtuelnom sastanku ministara finansija sedam industrijski najrazvijenijih zemalja sveta (SAD, Nemačka, Francuska, Velika Britanija ,Kanada i Japan).

„Rusija ekonomski profitira od neizvesnosti vezanih za rat na tržištima energije, rekao je novinarima posle sastanka nemački ministar finansija Kristijan Lindner (Christian Linder), i dodao da Rusija trenutno ostvaruje visoku dobit zahvaljujući izvozu sirovina kao što je nafta i da oni žele tome odlučno da se suprotstave.

G7 je navela u saopštenju da je ograničenje cena posebno smišljeno da se smanje prihodi Rusije i njen kapacitet da finansira svoj rat agresije, a da istovremeno ograniči uticaj ruskog rata na svet, posebno na zemlje sa niskim prihodima.

Ideja je da će Rusija prodavati svoju naftu tim zemljama po nižim cenama od sadašnjih, ali koje će ostati više od troškova proizvodnje da bi imala ekonomski interes da prodaje naftu, i da ne bi prekinula isporuke.

Cilj je da se oko ove inicijative okupi što je više moguće zemalja jer ograničenje cena neće funkcionisati ako sve velike zemlje kupci u tome ne učestvuju, rekli su stručnjaci ukazujući posebno na ulogu Kine i Indije.

G7 je u tom cilju „poziva sve zemlje da daju svoje mišljenje o konceptu ograničenja cena i da sprovedu tu važnu meru“ da bi se uspostavila „velika koalicija“ koja bi omogućila da se ostvari maksimalni efekat.

Tagovi
G7 NAFTA RUSIJA
  • Jovana24

    2.9.2022 #1 Author

    Znaci SAD i Evropa bi sami da odrede cenu koju će da placaju za naftu, a kao razlog navodi se koriscenje situacije od strane Rusije a zapravo je situacija napravljena od strane ovih prvih.

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    2.9.2022 #2 Author

    Ne verujem da će ista od ovoga uspeti da urade jer indija i Kina neće ući u tu njihovu koaliciju.

    Odgovori

  • GOCA BG

    2.9.2022 #3 Author

    Apsurd..

    Odgovori

  • GAGA

    3.9.2022 #4 Author

    Boze, kakva glupost! Evropa uporno sama sebi skace u stomak, a ujka Sem se samo smeska i uziva!

    Odgovori

  • kaćica

    3.9.2022 #6 Author

    Daj da se zaustavi vise cena.

    Odgovori

  • LEKI

    3.9.2022 #7 Author

    Besmisleno potpuno

    Odgovori

  • Milovan94

    4.9.2022 #8 Author

    Nisu trebale to da rade. To je samo pucanje u sopstvene noge

    Odgovori

  • TATJANA

    4.9.2022 #9 Author

    Ma ko ce im se pridruziti vise, niko

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...