Ministarka najavila da je u pripremi plan štednje

Mihajlović: Neće biti problema u snabdevanju naftom i gasom

SrbijaVesti

31.8.2022 14:49 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

Mihajlović: Neće biti problema u snabdevanju naftom i gasom Mihajlović: Neće biti problema u snabdevanju naftom i gasom
Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović rekla je da ne očekuje probleme u snabdevanju naftom od 1. novembra, od kada neće moći da... Mihajlović: Neće biti problema u snabdevanju naftom i gasom

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović rekla je da ne očekuje probleme u snabdevanju naftom od 1. novembra, od kada neće moći da se kupuje taj energent od Rusije zbog sankcija EU, i da Naftna industrija Srbije (NIS) već nabavlja naftu koja nije ruskog porekla na slobodnom tržištu.

Ona je u intervjuu agenciji Beta kazala da je deo nafte NIS i ranije nabavljao na slobodnom tržištu jer je ruska bila skuplja, a u poslednja dva meseca je udeo ruske nafte povećan jer je pojeftinila.

Od 1. novembra NIS će nabavljati svu naftu koja nije ruska i već rade na toj nabavci, pa ne očekujem bilo kakve probleme u snabdevanju. Nafta može da se dopremi hrvatskih naftovodom JANAF ili preko luke Konstanca i na drugi način“, rekla je Mihajlović.

Dodala je da cena derivata i sirove nafte ponekad nije u korelaciji kada derivat izađe na tržište jer je bilo dosta problema u transportu, zbog čega je povećavana cena i da su tek 30. avgusta brodovi na Dunavu kod Belana mogli da se napune, ali do 70 odsto kapaciteta.

Komentarišući smanjenje akciza na derivate za deset odsto, Mihajlović je navela da niko nije srećan što su cene derivata nafte ograničene, ali da većina zemalja nalazi načine da kontroliše te cene, i da ih na primer Severna Makedonija menja svaka dva dana.

Ona je rekla da je gas velikim delom obezbeđen za predstojeću zimu i od 3,2 milijarde kubnih metara, od čega dve milijarde dolazi iz Rusije, pola milijarde je u skladištu u Mađarskoj, a 280 miliona u skladištu Banatski Dvor.

Srbijagas će, prema sadašnjoj proceni, morati da uveze milijardu kubnih metra gasa.

Foto: Rawpixel.com

“Do nedavno je bila procena da će Srbija do marta sledeće godine za uvoz struje i gasa potrošiti tri milijarde evra, a sada prema rastu cena procena ide do pet milijardi. Pregovori oko zakupa kapaciteta za uvoz gasa iz Azerbejdžana su pri kraju, i taj energent, oko 40-50 odsto domaćih potreba, će moći da se uveze po povoljnoj ceni kada se u septembru sledeće godine završi interkonekcija Niš-Dimitrograd. U toku su, kako je rekla i razgovori oko zakupa visokonaponskih kapaciteta za uvoz 100 megavata struje iz te zemlje”, objasnila je Mihajlović.

Na pitanje zbog čega nije mogao da se sa Rusijom ugovori uvoz celokupnih količina gasa po povoljnoj ceni, Mihajlović je rekla da je bilo „opštih povika“ kada je taj ugovor sklapan, a da je i ranijih godina određena količina kupovana od kompanije Gazprom, ali na slobodnom tržištu.

Srbija je 70 odsto gasifikovana, pet miliona ljudi živi na teritoriji koja ima pristup tom energentu. Plan je, prema njenim rečima, da se napravi interkonekcija sa svim okolnim zemljama, sa Severnom Makedonijom, Bugarskom Rumunijom, pa će se širiti i unutrašnja gasifikacija svih krajeva Srbije jer je taj energent više ekološki u odnosu na druge.

Mihajlović je rekla da je povećana cena struje za privredu sa 75 na 95 evra po megavat satu (MWh) i da je to bio jedini način da se obezbedi energetska sigurnost, a da se u Evropi ona plaća od 540 do 630 evra.

Država će morati da obezbedi novac za EPS

Na pitanje da li Elektroprivreda Srbije (EPS) može da plaća uvezenu struju obzirom na to da ima gubitak u ovoj godini i zaduženost od 1,5 milijardi evra, Mihajlović je rekla da je to državno preduzeće i da država ne može da dozvoli da EPS ne može da plati“.

Do sada je EPS na uvoz struje potrošio 1,5 milijardi evra, a procene su da cena može da raste i do 900-1.000 evra po MWh i taj novac za uvoz će država morati da obezbedi, možda tako što će smanjiti druge invetsicije. Kada sam došla u Ministarstvo pričala sam o ozbiljnim problemima u EPS-u čije su investicije bile skoro nula, gradi se jedna termoelektrana ‘Kostolac B3’ deset godina, a mnogo novca je išlo na održavanje, uglja nije bilo. EPS može da stane na zelenu granu kada izgradi reverzibilne hidroelektrane ‘Đerdap 3’ i ‘Bistricu'“, rekla je Mihajlović.

Istakla je da EPS mora da uđe u strateško partnerstvo za gradnju obnovljivih izvora energije, tako da bude vlasnik 50 ili više odsto.

Peleta će biti u dovoljnim količinama, ali se preporučuje štednja

Ona je rekla da za predstojeću zimu peleta ima više nego pre mesec dana i da vojska krči put u Medveđi, Knjaževcu i Bursu kako bi se obezbediio put do šume i seča drva za proizvodnju tog energenta.

„Od 110.000 domaćinstava koja koriste pelet 70 odsto je obezbedilo taj energent kome je ograničena cena na 320 evra po toni. Inspekcija kontroliše i tržište ogrevnog drveta koje koristi milion domaćinstava i ustanovljeno je da se više proda na crno i zato pokušavamo da uredimo tržište“, rekla je Mihajlović.

Državna preduzeća, kao EPS, Elektromreže Srbije, Srbijagas, Putevi Srbije i druga imaju obavezu da naprave plan kako da uštede 15 odsto potrošnje struje, a EPS da napravi plan kako da finansijski stimuliše ta domaćinstva koja u dnevnoj potrošnji učestvuju sa 42 dosto. Zbog toga je fokus na zameni stolarije, postavljanju panela i štednji kod te kategorije potrošača. Predložena ušteda, koja još nije obavezna, dnevno bi vredela 10 miliona evra.

Mihajlović je naglasila da je Srbija trošila četiri puta više energije nego zemlje EU i da je sada to smanjeno na 2,9 puta.

Ministarka je rekla i da će uredba o energetski ugroženom kupcu koju sada razmatra Ministarstvo finansija imati širi obuhvat i pomoći će u plaćanju struje, gasa i toplotne energije, ne samo socijalno ugroženom stanovništvu, nego i drugima, stvarno ugroženima, bilo zdravstveno ili na drugi način.

Procena je da će popust dobiti oko 200.000 domaćinstava za struju, oko 7.000 do 8.000 za gas i oko 10.000 za toplotnu energiju.


  • Jovana24

    31.8.2022 #1 Author

    Jel to kao i izjava da nece biti nikakvih restrikcija struje, pa sada ipak hoce…

    Odgovori

  • Emilija

    31.8.2022 #2 Author

    Nije u redu da daju lazna obecanja kao i uvek

    Odgovori

  • kaćica

    31.8.2022 #3 Author

    Dobro,onda cemo da trosimo koliko hocemo.

    Odgovori

  • GOCA BG

    31.8.2022 #4 Author

    Vreme ce da pokaze da li je ovo tacno…

    Odgovori

    • IVAN

      20.11.2022 #5 Author

      Cena previsoka kao i sve ostalo

      Odgovori

  • N.N.

    1.9.2022 #6 Author

    Iskreno se nadamo da nece biti problema.

    Odgovori

  • DEKSI

    1.9.2022 #7 Author

    Nadamo se, videcemo

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...