Ruska kompanija beleži izuzetne finansijske rezultate

Gazprom ostvaruje rekordnu zaradu i smanjuje isporuke za Engie

EUSvetVesti

31.8.2022 09:53 Autor: Vladimir Jokanović 2

Gazprom ostvaruje rekordnu zaradu i smanjuje isporuke za Engie Gazprom ostvaruje rekordnu zaradu i smanjuje isporuke za Engie
Zbog nesuglasica o primeni ugovora, Gazprom će od 1. septembra smanjiti ispororuke gasa francuskoj kompaniji Engie, saopštio je uvoznik. Francuska energetska kompanija uvozi od... Gazprom ostvaruje rekordnu zaradu i smanjuje isporuke za Engie

Zbog nesuglasica o primeni ugovora, Gazprom će od 1. septembra smanjiti ispororuke gasa francuskoj kompaniji Engie, saopštio je uvoznik. Francuska energetska kompanija uvozi od Gazproma oko 150 miliona kubnih metara gasa mesečno.

„Kao što je ranije najavljeno, Engie je akumulirao količine neophodne da ispuni svoje obaveze prema kupcima i sopstvene tehničke zahteve, i preduzeo je niz mera da značajno smanji bilo kakvu direktnu finansijsku ili fizičku štetu od prekida Gazpromovog transporta gasa“, saopštila je francuska kompanija, prenosi Komersant, pozivajući se na Reuters.

Ruski gas zadovoljavao je oko 17 odsto potreba Francuske. Podružnica kompanije Engie, GRTgaz saopštila je u junu da više ne dobija ruski gas putem gasovoda. Engie trenutno pregovara sa alžirskom kompanijom Sonatrach o povećanju uvoza gasa.

Francuska je optužila Rusiju da koristi energiju kao „oružje rata“, imajući u vidu trodnevno zatvaranje gasovoda „Severni tok 1“ od srede, radi remonta. Moskva je odbacila ove optužbe, a portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da su tehnološki problemi na gasovodu primarno izazvani zapadnim sankcijama.

Francuska ministarka energetske tranzicije Anjes Panir-Runašer (Agnes Pannier-Runacher) navela je za radio France Inter da je „veoma očigledno da Rusija koristi gas kao ratno oružje“, kao i da se Francuska mora pripremiti za najgori scenario, odnosno za potpuni prekid isporuka.

Istovremeno, Gazprom je izvestio da je uprkos zapadnim sankcijama zbog rata u Ukrajini ostvario rekordnu dobit u prvoj polovini tekuće godine. Neto dobit ruske kompanije u tom periodu iznosi 41,6 milijardi evra, dok je u prvih šest meseci prošle godine ostvarena neto dobit od 27,5 milijardi evra. Zaposlenima će biti isplaćene dividende, saopštio je Gazprom, prenosi agencija Mina, pozivjući se na SEEbiz.

Prema saopštenju ruske kompanije, uprkos sankcijama i nepovoljnom spoljnom okruženju, Grupa Gazprom ostvarila je rekordne prihode i neto dobit u prvoj polovini 2022. godine, dok je neto dug i finansijski rizik smanjen na minimum. Gazprom je zbog sankcija ograničio ili obustavio isporuke gasa za nekoliko zemalja Evropske unije.

  • IVAN

    31.8.2022 #1 Author

    Nikada jaca firma.

    Odgovori

  • MAJALG

    11.9.2022 #2 Author

    Evropa sa ovim sankcijama samo sebi pravi stetu a sve zbog pritiska od strane britanije i amerike, namerno pisem malim slovima imena ove dve drzave…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...