Evropu obradovala vest o popunjenosti skladišta u Nemačkoj

Gas pojeftinio, ali verovatno samo privremeno

AnalizaEUU fokusuVesti

29.8.2022 11:39 Autor: Vladimir Jokanović 2

Gas pojeftinio, ali verovatno samo privremeno Gas pojeftinio, ali verovatno samo privremeno
Prirodni gas u Evropi pojeftinio je u ponedeljak za 16 odsto, najviše od aprila, nakon što je Nemačka saopštila da se njena skladišta pune... Gas pojeftinio, ali verovatno samo privremeno

Prirodni gas u Evropi pojeftinio je u ponedeljak za 16 odsto, najviše od aprila, nakon što je Nemačka saopštila da se njena skladišta pune brže nego što je planirano. Cena referentnih holandskih fjučersa pala je nakon prošlonedeljnog poskupljenja od oko 40 odsto.

Nemačka će u septembru ispuniti oktobarski cilj za skladištenje gasa, rekao je u nedelju ministar ekonomije Robert Habek (Robert Habeck). On je naveo da će popunjenost skladišta narednog meseca dostići 85 odsto kapaciteta, prenosi Reuters.

Vlada je postavila cilj da do 1. septembra popuni skladišta do 75 odsto, ali je već premašila popunjenost od 82 odsto, pokazuju industrijski podaci grupe evropskih operatera GIE. Nemačka je trenutno u drugoj fazi trostepenog plana za vanredne situacije formulisanog nakon smanjenja tokova gasa iz Rusije.

Prirodni gas iz Rusije činio je 55 odsto prošlogodišnje potrošnje gasa u Nemačkoj, dok je prema podacima nemačke elektroprivrede BDEV, ruski gas u avgustu predstavljao svega 9,5 odsto ukupne potrošnje, prenosi needeljnik Spiegel.

Foto: Rawpixel.com

Ipak, situacija sa snabdevanjem gasom u Evropi ostaje nesigurna i nema naznaka kako će se okončati najveća energetska kriza u poslednjih nekoliko decenija. Dodatnu neizvesnost predstavlja najavljeni trodnevni remont gasovoda „Severni tok 1“ koji počinje u sredu. Tržište strahuje da bi gasovod, koji je ključan za snabdevanje Evrope, mogao biti zaustavljen na duži rok ili čak trajno.

Posle remonta prošlog meseca, gasovod je nastavio da radi na vreme, ali sa samo 20 odsto kapaciteta, što je podstaklo rast cena gasa. Bez obzira na trenutno pojeftinjenje, smanjene isporuke iz Rusije, prekidi snabdevanja u Norveškoj (zbog redovnog održavanja), kao i sve veća konkurencija za snabdevanje tečnim prirodnim gasom, ključni su faktori koji podržavaju trend rasta cena, prenosi Bloomberg.

Istovremeno, uočeno je da Rusija spaljuje velike količine gasa u blizini granice sa Finskom, gde se nalazi stanica Portovaja, ključna tačka za isporuke putem „Severnog toka 1“. Oslanjajući se na podatke kompanije Rystad Energy, analitičari navode da Rusija spaljuje gas u vrednosti 10 miliona dolara dnevno, ili oko 4,34 miliona kubnih metara gasa.

Rystad Energy upozorava da spaljivanje gasa predstavlja „ekološku katastrofu“, jer se svakog dana emituje oko 9.000 tona ugljen-dioksida u atmosferu. To je količina emisije koju proizvodi 1.100 prosečnih američkih domaćinstava tokom jedne godine, prenosi CNN.

Analitičari navode da spaljivanje može biti deo rutinskig postupka održavanja sistema, ali može biti i poruka Evropi, budući da je plamen vidljiv na teritoriji Finske. Budući da su količina spaljenog gasa i trajanje spaljivanja neuobičajeno veliki, smatra se da je ipak reč o poruci. Ruski analitičari navode da Gazprom ne bi trpeo značajne finansijske štete ukoliko bi na godinu dana potpuno obustavio isporuke gasa u Evropu, dok neki zapadni političari navode da Rusi spaljuju gas koji nemaju kome da prodaju.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...