Vanredni opšti izbori u Španiji

Desničari pobedili, ali levica verovatno ostaje na vlasti

EU

24.7.2023 09:35 Autor: Vladimir Jokanović 0

Desničari pobedili, ali levica verovatno ostaje na vlasti Desničari pobedili, ali levica verovatno ostaje na vlasti
Španska opoziciona desničarska Narodna partija pobedila je na vanrednim opštim izborima održanim u nedelju. Prema nezvaničnim rezultatima posle svih prebrojanih glasačkih listića, Narodnoj partiji... Desničari pobedili, ali levica verovatno ostaje na vlasti

Španska opoziciona desničarska Narodna partija pobedila je na vanrednim opštim izborima održanim u nedelju. Prema nezvaničnim rezultatima posle svih prebrojanih glasačkih listića, Narodnoj partiji pripalo je 33,1 odsto glasova, što joj garantuje 136 mesta u donjem domu parlamenta od ukupno 350 mesta.

Prema prognozama, Narodna partija ipak neće biti deo vladajuće koalicije, prenosi Deutsche Welle. Socijalistička radnička partija premijera Pedra Sančeza (Pedro Sanchez) bila je druga sa 31,7 odsto glasova. Budući da je vladajuća stranka dobila više glasova nego na izborima 2019. godine, Sančez je proslavio dobar izborni rezultat.

Narodna partija najavila je da će pokušati da formira vladu, tražeći podršku od nekoliko manjih partija kako bi se domogla većine od 176 mesta u parlamentu. Stranka krajnje desnice VOX sa 33 osvojena mesta spremna je da se pridruži pobedniku izbora, ali ove dve partije zajedno imale bi 169 poslaničkih mesta, što je i dalje nedovoljan broj.

Sumar, koalicija krajnje levice osvojila je 31 mesto u parlamentu. Levičari su najavili podršku socijalistima, a njihov savez doneo bi im 153 poslanička mesta. Preostale stranke su uglavnom regionalne. Dve katalonske partije, koje se zalažu za nezavisnost zabeležile su pad broja mandata, ali su i dalje u igri za učešće u vladi.

Sančez je raspisao prevremene parlamentarne izbore nakon što je levica loše prošla na lokalnim izborima u maju, ocenio je da je „poražen regresivni blok“ koji čine Narodna partija i VOX. Izbori u Španiji održani su samo tri nedelje nakon što je Madrid preuzeo šestomesečno rotirajuće predsedavanje EU. Izlaznost na izborima bila je viša od 70 odsto.

Tagovi
IZBORI VLADA

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...