postoji potencijal da se ovako nešto primeni i u drugim zemljama

Španija će uložiti 2,1 milijardu evra u južnoafričku energetsku tranziciju

EkologijaSvetVesti

6.4.2023 17:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Španija će uložiti 2,1 milijardu evra u južnoafričku energetsku tranziciju Španija će uložiti 2,1 milijardu evra u južnoafričku energetsku tranziciju
Španija će obezbediti 2,1 milijardu evra (2,3 milijarde dolara) za finansiranje energetske tranzicije Južne Afrike i potrebe za vodom. Finansije iz Španije se obezbeđuju... Španija će uložiti 2,1 milijardu evra u južnoafričku energetsku tranziciju

Španija će obezbediti 2,1 milijardu evra (2,3 milijarde dolara) za finansiranje energetske tranzicije Južne Afrike i potrebe za vodom.

Finansije iz Španije se obezbeđuju kroz razne finansijske instrumente, pri čemu vlada ove zemlje sarađuje sa svojom institucijom za finansiranje razvoja, Cofides, i Južnoafričkom korporacijom za industrijski razvoj, rekao je ambasador Raimundo Robredo Rubio, prenosi Bloomberg.

Iako nije deo nje, španska inicijativa je u skladu sa ciljevima Partnerstva za tranziciju pravedne energije (JETP), čija je ukupna vrednost 8,5 milijardi dolara, i odvija se između Južne Afrike i finansijskih partnera uključujući Francusku, Nemačku, SAD, UK i Evropsku uniju. Taj program je pozdravljen kao pionirski primer kako bogate zemlje mogu pomoći da se nacije u razvoju odviknu od zavisnosti od uglja.

„Ovo je prvi put u istoriji da smo uradili ovako nešto“, rekao je Robredo u intervjuu u ambasadi svoje zemlje u Pretoriji, glavnom gradu Južne Afrike i dodao da postoji potencijal da se ovako nešto primeni i u drugim zemljama.

Španija, zajedno sa drugim razvijenim zemljama koje nisu deo Grupe sedam bogatih nacija, nije uključena u JETP jer je to bila inicijativa tog bloka. JETP-ovi se takođe sprovode i u drugim zemljama uključujući Indoneziju, Vijetnam i Senegal.

  • ELLA

    6.4.2023 #1 Author

    Sve bi bilo lakše kad bi velike ekonomske sile pomogle ugroženima malim procentom svog profita. Jer zbog njihove eksploataciji ove zemlje su siromasne

    Odgovori

  • Sasa

    7.4.2023 #2 Author

    A istrazite malo koliko ce da dobije na taj ulozeni novac?

    Odgovori

  • SHALIMAR

    8.4.2023 #3 Author

    Potencijal za druge zemlje,samo da vide da li se njima isplati…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...