ako se ne reši energetska kriza prete socijalni nemiri

Češka i EK sazivaju hitan sastanak ministara energetike EU zbog cena energenata

EUU fokusuVesti

26.8.2022 17:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Češka i EK sazivaju hitan sastanak ministara energetike EU zbog cena energenata Češka i EK sazivaju hitan sastanak ministara energetike EU zbog cena energenata
Predsednica Evropske komisija Ursula fon der Lajen (Ursula von der Leyen) i češki premijer Petr Fijala dogovorili su se da Češka, predsedavajuća zemlja EU, što... Češka i EK sazivaju hitan sastanak ministara energetike EU zbog cena energenata

Predsednica Evropske komisija Ursula fon der Lajen (Ursula von der Leyen) i češki premijer Petr Fijala dogovorili su se da Češka, predsedavajuća zemlja EU, što hitnije sazove hitan vanredni sastanak ministara energetike zemalja članica da se dogovore kako da zauzdaju cene energenata.

To je Fijala u petak saopštio na Twitteru i najavio „konkretne vanredne mere u rešavanju energetske situacije“, dok je ministar industrije i trgovine Jozef Sikela kazao da će sastanak biti što je pre moguće, prenosi Beta.

Isti ministar je ove sedmice najavio da bi rešenje koja bi Češka svakako podržala, bilo da se u EU odrede maksimalne cene struje, gasa i nafte.

„Moguća bi bilo takođe diverzifikacija cena prema tipu proizvodnje električne energije ili da se promeni sistem emisionih dozvola. To su vrlo tehničke debate i svako rešenje ima svoje pristalice“, kazao je Sikela.

Obuzdavanje cena energenata koje su se od napada Rusije na Ukrajinu otele kontroli, tražio je u četvrtak i predsednik Češke Miloš Zeman, a u petak su predstavnici regionalnih vlasti Češke zatražili od vlade da od naredne godine počne da reguliše cene energenata bez obzira na evropsko rešenje.

„Rast cena je takav da se više ne može govoriti o krizi već o kolapsu. Rusija koristi gas kao oružje. Naš predlog za domaćinstva je da vlada od početka godine pređe na regulisanu cenu. Dotiralo bi se 75 odsto uobičajene potrošnje u konkretnom objektu. Za javni sektor država bi trebalo da odredi državnog prodavca energija. Energetske kompanije bi zakon obavezao da mu prodaju 10 do 15 odsto svoje proizvodnje“, kazao je predsednik Asocijacije regiona Češke Martin Kuba.

Ministar pravde Pavel Blažek upozorio je da je raspoloženje u društvu najdramatičnije od pada komunista i da ako se ne reši energetska kriza prete socijalni nemiri i ugrožen je i sam politički sistem u zemlji.

„Ukoliko se ne nađe zajedničko evropsko rešenje ugrožena je i sama Evropska unija“, kazao je u petak Blažek na sednici Poslaničkog doma češkog parlamenta.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...