krajnji cilj da evropa do 2027. godine bude nezavisna od uvoza energenata iz rusije

Ursula fon der Lajen: EU mora da bude spremna na najgore kada je u pitanju gas

EUU fokusuVesti

25.7.2022 16:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Ursula fon der Lajen: EU mora da bude spremna na najgore kada je u pitanju gas Ursula fon der Lajen: EU mora da bude spremna na najgore kada je u pitanju gas
Treba li Evropska unija, a samim tim i Nemačka, da se spremi za potpuni prekid isporuka gasa iz Rusije? Evropska komisija bez dvoumljenja kaže... Ursula fon der Lajen: EU mora da bude spremna na najgore kada je u pitanju gas

Treba li Evropska unija, a samim tim i Nemačka, da se spremi za potpuni prekid isporuka gasa iz Rusije? Evropska komisija bez dvoumljenja kaže „da,“ a njena predsednica Ursula fon der Lajen (Ursula von der Leyen) je u intervjuu za nemačku agenciju DPA objasnila zašto već sada treba štedeti gas.

Evropska komisija je u prošlu sredu predstavila plan za vanrednu situaciju, koji se aktivira u slučaju potpunog zavrtanja slavina. Dan kasnije gas je ponovo potekao kroz “Severni tok 1”, mada samo 40 odsto od nekada uobičajene količine.

“Naš plan treba da nas učini nezavisnim od odluka Kremlja. Očigledno je da Rusija nije pouzdan partner za snabdevanje Evrope energentima. Gazprom je namerno održavao nizak nivo popunjenosti skladišta gasa. U međuvremenu, Rusija u 12 članica EU samo delimično isporučuje gas, ili ga ne isporučuje uopšte. Zato Evropa mora da bude spremna na najgore – na potpuni prekid isporuka gasa, pre ili kasnije. Da ublažimo posledice, do marta sledeće godine treba da smanjimo potrošnju za 15 odsto. To je 45 milijardi kubnih metara gasa. I moramo da počnemo odmah, jer što brže delujemo, više ćemo uštedeti i samim tim biti sigurniji”, izjavila je Fon der Lajen.

Krajnji cilj je da Evropa najkasnije do 2027. bude potpuno nezavisna od uvoza ruskog gasa. Uložiće za taj cilj 300 milijardi evra da uštedi gas i ubrza korišćenje obnovljivih izvora energije. “Istovremeno, sklapamo nove ugovore sa pouzdanijim partnerima, poput Sjedinjenih Država i Norveške”, kazala je predsednica EK.

Pošto poskupljenja gasa i struje osim kompanija najteže pogađaju siromašna domaćinstva i porodice, na pitanje da li je za ograničenje cena gasa, Fon der Lajen je odgovorila da su šefovi država i vlada članica EU zamolili Komisiju da razmotri gornju granicu cene za gas iz uvoza.

“To sada i radimo. Istovremeno su nam tačno poznate teškoće siromašnijih domaćinstava. Zato smo još u oktobru, dakle mnogo pre Putinovog rata, predstavili čitav niz ideja – šta države članice EU da rade zbog poskupljenja. I velika većina je nešto preduzela. Smanjuju poreze na struju i energente, subvencionišu domaćinstva sa niskim primanjima, energetski obnavljaju stare zgrade i pomažu preduzećima koja najviše trpe”, kazala je Fon der Lajen. Ustanovljena je, kaže,

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...