Vlada susedne zemlje neće raskinuti ugovor sa grčkom firmom

Kompanija Energean nije pronašla partnera za drugu fazu istraživanja u Crnoj Gori

RegionVesti

25.7.2022 13:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Kompanija Energean nije pronašla partnera za drugu fazu istraživanja u Crnoj Gori Kompanija Energean nije pronašla partnera za drugu fazu istraživanja u Crnoj Gori
Grčka kompanija Energean nije u dodatnom roku do 15. jula dostavila Vladi Crne Gore ime partnera s kojim bi ušla u drugi period istraživanja... Kompanija Energean nije pronašla partnera za drugu fazu istraživanja u Crnoj Gori

Grčka kompanija Energean nije u dodatnom roku do 15. jula dostavila Vladi Crne Gore ime partnera s kojim bi ušla u drugi period istraživanja u vezi sa gasom i naftom u crnogorskom podmorju, ali koncesioni ugovor zbog toga neće biti raskinut.

Koncesionar je crnogorskoj vladi pre isticanja roka dostavio predlog rešenja problema, o čemu u Ministarstvu kapitalnih investicija za sada ne mogu da daju više informacija, prenosi agencija Mina, pozivajući se na Vijesti.

Drugi period istraživanja podrazumeva sprovođenje istražne bušotine s partnerskom kompanijom.

Predstavnici ministarstva nisu obrazložili koji su razlozi zbog kojih grčka kompanija nije našla partnera sa kojim je trebalo da potpiše farm-out ugovor, što je preduslov za ulaženje u drugi period istraživanja.

”Pre isticanja roka koncesionar je dostavio Vladi Crne Gore novi predlog. Predmetni zahtev je u obradi i konačni stav vlade i ministarstva biće dostupan javnosti uskoro. Viša sila koja je dovela do prethodnog produženja ugovora je i dalje aktuelna, a ne odnosi se ni na kompaniju Energean, kao ni na nadležne institucije države Crne Gore“, naveli su iz ministarstva.

Oni su dodali da Zakon o istraživanju i proizvodnji ugljovodonika prepoznaje operatora i partnera, a da su njihovi međusobni odnosi uređeni farm-out ugovorom. Partner u farm-out ugovoru mora da ispuni kriterijume date u tenderskoj dokumentaciji, na koje država u daje konačnu saglasnost.

Iz ministarstva su podsetili da je istraživanje postojanja i kvaliteta rezervi ugljovodonika u Crnoj Gori, bilo da su na kopnu ili u podmorju, od izuzetne važnosti za sveukupnu privrednu delatnost.

Država i kompanija Energean su u martu 2017. godine zaključile ugovor o koncesiji za proizvodnju ugljovodonika u podmorju Crne Gore za dva bloka. Prema tom ugovoru kompanija ima obavezu da sklopi farm-out ugovor s drugom kompanijom za eksploataciju i proizvodnju (E&P) kako bi ušla u drugi period istraživanja nafte u crnogorskom podmorju, što nije uradila u predviđenim rokovima, pa je od crnogorske vlade dobila produženje roka do 15. jula.

Kompanija je ispunila sve obaveze koje se odnose na prvi period istraživanja, predviđene ugovorom o koncesiji za blokove 26 i 30 u podmorju — sprovedeno je tehnološki najmodernije prikupljanje 3D seizmičkih podataka, a prikupljeni podaci su u potpunosti obrađeni i interpretirani.

Država ima sklopljen i drugi ugovor o proizvodnji ugljovodonika s italijansko-ruskim konzorcijumom Eni-Novatek. Taj konzorcijum je odradio prošle godine istražno bušenje koje je pokazalo da proizvodnja ugljovodonika neće biti moguća jer je bušotina suva. Konzorcijum je obavezan da po ugovoru uđe u drugu fazu, gde će morati da položi bankarsku garanciju vrednosti 12 miliona evra, koju bi trebalo da iskoristi za bušenje druge gasne bušotine od 1.500 metara.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...