Uklanjanje barijera i komplikovanih administrativnih procesa

Zajednički komitet CEFTA sastavio paket od tri odluke za jednostavnije online poslovanje

EUPoslovanjePreduzetnikVesti

27.6.2022 16:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Zajednički komitet CEFTA sastavio paket od tri odluke za jednostavnije online poslovanje Zajednički komitet CEFTA sastavio paket od tri odluke za jednostavnije online poslovanje
Saradnja u različitim uslužnim sektorima doprinela je ostvarivanju napretka u elektronskoj trgovini, naročito na otklanjanju neopravdanog geoblokiranja i olakšavanja dostave pošiljki unutar Centralnoevropskog ugovora... Zajednički komitet CEFTA sastavio paket od tri odluke za jednostavnije online poslovanje

Saradnja u različitim uslužnim sektorima doprinela je ostvarivanju napretka u elektronskoj trgovini, naročito na otklanjanju neopravdanog geoblokiranja i olakšavanja dostave pošiljki unutar Centralnoevropskog ugovora o slobodnoj trgovini (CEFTA), saopšteno je na Potkomitetu za trgovinu uslugama.

Eksperti su se složili da su izazovi pandemije doneli nove mogućnosti za trgovinu i da je za CEFTA sporazum jedan od ključnih prioriteta ove godine upravo rad na pojednostavljivanju elektronske trgovine, prenosi agencija Mina.

Pripremljen je, kako je navedeno, paket od tri odluke CEFTA Zajedničkog komiteta koje imaju za cilj da olakšaju online poslovanje u državama potpisnicama sporazuma, ali i jačanje poverenja potrošača.

„Sve aktivnosti CEFTA-e su zasnovane na pravnom sistemu Evropske unije i najboljim praksama koje će pomoći CEFTA stranama u pristupu EU“, navodi se u saopštenju.

Potkomitet za trgovinu uslugama razmatrao je i druge inicijative iz oblasti turizma, stručnih kvalifikacija, finansijskih usluga, radnih dozvola i statistike. Jedan od ciljeva je olakšavanje kretanja ljudima koji putuju radi pružanja usluga, uklanjanjem prekomerne administracije koja se uglavnom odnosi na radne dozvole i licence.

Direktor CEFTA Sekretarijata Emir Đikić rekao je da je završen tehnički deo posla, koji je najzahtevniji.

„Vrlo smo blizu pripreme ovih dokumenata za usvajanje. Verujem da je ovo dobra vest za kompanije koje se nadaju da će proširiti svoju bazu potrošača na druga tržišta CEFTA-e”, izjavio je Đikić.

Potkomitet za trgovinu uslugama odobrio je nadograđenu CEFTA regulatornu bazu podataka za usluge i najavio da će ona uskoro biti objavljena. Regulatorna baza podataka osiguraće da domaća pravila budu transparentna, nediskriminatorna, proporcionalna i opravdana ciljevima javnog interesa, a svrha je da se uklone barijere za trgovinu uslugama unutar CEFTA-e.

CEFTA Dodatni protokol 6 (DP6) o trgovini uslugama usvojen je 2019. godine, a stupio je na snagu 11. januara prošle godine. Tim dokumentom proširen je princip slobodne trgovine unutar CEFTA-e na uslužni sektor.

„DP6 pruža okvir za podsticanje rasta trgovine uslugama, pored ranije ukinutih ograničenja trgovine industrijskim i poljoprivrednim proizvodima. Protokol se posebno fokusira na obaveze pristupa tržištu i one koje se odnose na diskriminaciju kompanija na tržištu“, objašnjeno je iz CEFTA-e.

Moldavija predsedava CEFTA Potkomitetom za trgovinu uslugama tokom ove godine, nakon čega će predsedavanje preuzeti Crna Gora.

  • kaćica

    27.6.2022 #1 Author

    Divna vest bas volim da kupujem online.

    Odgovori

  • GOCA BG

    27.6.2022 #3 Author

    Sve treba pojednostaviti, svima ce biti lakse…

    Odgovori

  • GINKO

    28.6.2022 #4 Author

    Sto manje utrosenog vremena na kupovinu gradom i setnjom

    Odgovori

  • Maša

    3.7.2022 #5 Author

    Top, i lakse i usteda vremena online

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...