sa ovogodišnjeg prespa foruma za dijalog u ohridu

Sveobuhvatne ekonomske mere preduslov za uspešnu integraciju u EU

BiznisRegionSrbijaU fokusuVesti

17.6.2022 17:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Sveobuhvatne ekonomske mere preduslov za uspešnu integraciju u EU Sveobuhvatne ekonomske mere preduslov za uspešnu integraciju u EU
Na ovogodišnjem Prespa forumu za dijalog „Oblikovanje budućnosti Zapadnog Balkana u savremenoj evropskoj bezbednosnoj arhitekturi“, koji je održan u Ohridu, učesnici panela razgovarali su... Sveobuhvatne ekonomske mere preduslov za uspešnu integraciju u EU

Na ovogodišnjem Prespa forumu za dijalog „Oblikovanje budućnosti Zapadnog Balkana u savremenoj evropskoj bezbednosnoj arhitekturi“, koji je održan u Ohridu, učesnici panela razgovarali su na temu „Sporazum iz Rima, 65 godina kasnije: da li je Evropa u potpunosti rekonstruisana i integrisana?”.

Oni su detaljnije diskutovali o Zajedničkom regionalnom tržištu i Ekonomskom i investicionom planu EU za Zapadni Balkan kao načinima da se dodatno podstakne ekonomski oporavak, zatim o zbližavanju i integraciji u region jedinstvenog EU tržišta, ali i o hitnoj potrebi za preduzimanjem sveobuhvatnih ekonomskih, infrastrukturnih i finansijskih mera kao preduslovu za uspešnu integraciju u EU.

Direktor CEFTA sekretarijata Emir Đikić je tom prilikom rekao da je jačanje ekonomske saradnje između ekonomija Zapadnog Balkana važnije nego ikada pre.

„Lideri Zapadnog Balkana su se čvrsto obavezali da doprinesu ekonomskom razvoju regiona, ali sada te obaveze zahtevaju jedinstveno delovanje i zajednički podsticaj. Takođe je od ključnog značaja da se nastavi sa konkretnim rezultatima koje smo do sada postigli zajedno i iskoristi potencijal za rast kroz unapređenje regionalne ekonomske integracije. Ono što nas je 65 godina od Sporazuma u Rimu naučilo jeste da je Zajedničko regionalno tržište pravi put ka tome. Uz viziju tržišta nalik na EU, postavili smo ambiciozne prioritete za ovu godinu, čiji cilj je da se dodatno podstakne trgovina robom i uslugama u regionu CEFTA i razviju novi mehanizmi za unapređenje trgovine među članicama“, rekao je Đikić na panelu.

Panel su otvorili premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski i evropski komesar za proširenje i politiku susedstva Oliver Varhelji. Među panelistima su bili premijeri i ministri iz regiona i visoki predstavnici regionalnih organizacija, navodi se u saopštenju.

Učesnici su istakli značaj hitne potrebe za oporavkom ekonomije, kao i važnost saradnje među članicama CEFTA i ubrzanja procesa u okviru Zajedničkog regionalnog tržišta.

„Što pre ostvarimo rezultate, to će nam jedinstveno EU tržište biti bliže, kao što i stoji u Ekonomskom i investicionom planu. Delimo vrednosti EU i možemo da doprinesemo njenom napretku i prosperitetu. Inkluzivna regionalna integracija i evropske integracije su samo dva dela iste ekonomske realnosti“, dodao je Đikić.

Kako se Evropa suočava sa dramatičnim i do sada neviđenim razvojem događaja uz moguće šire posledice, drugo izdanje Prespa foruma za dijalog (PFD) bavilo se najaktuelnijim bezbednosnim, političkim i ekonomskim pitanjima za Evropu i Zapadni Balkan, istaknuto je u saopštenju.

S obzirom na hitnu potrebu za ubrzanom regionalnom ekonomskom saradnjom i oporavkom, naročito u pogledu Zajedničkog regionalnog tržišta i Ekonomskog i investicionog plana EU za Zapadni Balkan, CEFTA sporazum je značajniji nego ikada u ponovnoj izgradnji izdržljivog ekonomskog okruženja i negovanju strateških partnerstava sa geopolitičkog aspekta.

Cilj Prespa foruma za dijalog je da omogući plodnu intelektualnu i političku debatu putem formalnih i neformalnih susreta koji donose ideje za procese i praktična i moguća rešenja za otvorena pitanja regionalne i globalne prirode, kao i da ponudi suštinski podsticaj za unapređenje i proširenje regionalne saradnje.

 • Milovan94

  19.6.2022 #1 Author

  Nema ništa od integracija.

  Odgovori

 • LIMUN ŽUT

  19.6.2022 #2 Author

  Kao što ima dobrih i loših dana, tako je i sa vestima jer jedni bez drugih ne bi mogli da postoje.

  Odgovori

 • GOCA BG

  19.6.2022 #3 Author

  Jasan je cilj,ali u ovom trenutku smo daleko od toga…

  Odgovori

 • VERA

  19.6.2022 #4 Author

  Oni kada ne bi uslovljavali, kao da EU ne bi postojala.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...