Ulaganja sve više idu u "zelenom" smeru

EIB u Srbiji najviše investira u mala i srednja preduzeća i u transport

InvesticijeManifestacijeNovacSrbijaU fokusuVesti

16.6.2022 18:31 Autor: Julijana Vincan 4

EIB u Srbiji najviše investira u mala i srednja preduzeća i u transport EIB u Srbiji najviše investira u mala i srednja preduzeća i u transport
Evropska komisija predstavila je krajem 2019. godine Evropski zeleni dogovor (European Green Deal), mapu puta za održivost ekonomije Evropske unije pretvaranjem klimatskih i ekoloških... EIB u Srbiji najviše investira u mala i srednja preduzeća i u transport

Evropska komisija predstavila je krajem 2019. godine Evropski zeleni dogovor (European Green Deal), mapu puta za održivost ekonomije Evropske unije pretvaranjem klimatskih i ekoloških izazova u mogućnosti u svim oblastima politike i tranziciji čineći pravednom i inkluzivnom za sve.

Pomenuti događaj od velikog je značaja za sve zemlje u Evropi i promenio je mnogo toga. Prema rečima Aleksandra Bragonzija (Alessandro Bragonzi) iz Evropske investicione banke (EIB), to je takođe i ključan datum za EIB, koja je tada EIB objavila revidiranu politiku pozajmljivanja u okviru energetike.

„To je dokument sa ambicioznim ciljevima, a EIB je uvek pionir – podržava održive investicije i zeleno finansiranje. Mi smo prva banka koja je izdala zelene obveznice i potom smo malo promenili njihovo ime, a veoma smo zainteresovani za pitanje kvaliteta investicija i podržavanja zelene privrede. Tada smo rekli da banka mora u potpunosti da prestane da finansira određene projekte i postavili smo jasne ciljeve u pogledu obima finansiranja“, izjavio je Bragonzi na poslovnoj konferenciji Francusko-srpske privredne komore „Klimatski neutralni i pametni gradovi“.

EIB finansira između 60 milijardi i 70 milijardi evra za pozajmljivanje, od kojih 90 odsto ide na EU, a od 2025. godine 50 procenata obima za pozajmljivanje mora da ide na projekte koji se tiču klimatskih mera, zaštite životne sredine i koncepta održivih investicija.

„To je u skladu sa konceptom EU taksonomije, i sada je on postigao svoj pravi oblik. Imamo i uredbu koja ga određuje. Uzimamo u obzir promene u svetu i revidiramo naše politike, ali i dalje način na koji identifikujemo klimatske mere i ekološku održivost odražava se u toj našoj taksonomiji. Do kraja 2030. godine želimo da dostignemo investiciju od jednog triliona. Imali smo i sastanak i pričali smo o Velikoj Britaniji – oni su jedni od najvećih finansijera u svetu i rekli su da je prošle godine obim investicija u oblasti zaštite životne sredine 27 milijardi evra“, naveo je panelista iz EIB.

Poslovna konferencija Francusko-srpske privredne komore „Klimatski neutralni i pametni gradovi“ / Foto: Biznis.rs

On je naglasio da je urađena mapa puta za svaki sektor – koje su karakteristike investicija koje će im omogućiti da nastave da posluju u skladu sa Pariskim sporazumom (prvim dokumentom o klimatskim promenama potpisanom od strane svih država).

„EIB ima značajan portfolio za zelene investicije na nivou EU, posebno u oblasti OIE. U Srbiji je to manje prisutno – tu smo podelili portfolio između podrške malih i srednjih preduzeća, što radimo kroz komercijalne banke, zatim one daju pozajmice preduzećima. Drugi deo je transportna infrastruktura. Dali smo 6,5 milijardi evra dali za Srbiju, od kojih je 2,5 otišlo za mala i srednja preduzeća, a 2,3 milijardi evra za transport“, istakao je Bragonzi.

Transport je jedan od sektora koji ima najveći nivo emisija i suština je da se pređe sa tradicionalnog finansiranja na finansiranje održivijih vidova transporta.

„Imamo jednu investiciju sa Vladom Srbije na unutrašnjim vodnim putevima. Pre dve do tri godine smo potpisali za 100 miliona evra ugovor za unapređenje plovljivosti unutrašnjih plovnih puteva Save, i tu gradimo infrastrukturu. Imamo i nove projekte u sektoru železnice, koridor 10, gde vršimo rehabilitaciju postojećih puteva, kako bi se modernizovali i učinili bezbednijim. Radi se i na gradskom prevozu koji je deo drumske mreže, i gde postoji visok stepen emisije gasova sa efektom staklene bašte, stoga želimo da pojačamo na tom polju investicije i smanjimo zagađenje“, naveo je Bragonzi.

Prema rečima Ane Tripović iz Minstarstva finansija Srbija je prva zemlja sa Balkana koja je iskoristila ovu priliku i uvela zelene obveznice, što, kako kaže, ima veze i sa marketingom.

„Dosta investitora, ne gleda samo Srbiju, već i ceo region, i nakon naše transakcije mi dobijamo dosta zahteva od različitih zemalja za podršku, da ih naučimo kako ovaj proces teče i kako se može sprovesti. Doveli smo dosta investitora i ideja je da se novac injektira u budžet i da se podrže zelene investicije. Mislim da će biti dosta emitera zelenih obveznica“, navela je Tripović.

  • SNEZANA

    16.6.2022 #1 Author

    Mala i srednja preduzeca nose sva velika

    Odgovori

  • MARKO7

    16.6.2022 #2 Author

    Pa i treba tu ulagati najviše…

    Odgovori

  • VERA

    16.6.2022 #3 Author

    Njima su najviše potrebne investicije.

    Odgovori

  • GOCA BG

    26.6.2022 #4 Author

    Mala i srednja su najbitnija…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...