u narednih sedam godina

Varhelji: Realizacija investicionog plana za Zapadni Balkan vredna 30 milijardi evra

BiznisEUInvesticijeRegionVesti

17.6.2022 12:45 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Varhelji: Realizacija investicionog plana za Zapadni Balkan vredna 30 milijardi evra Varhelji: Realizacija investicionog plana za Zapadni Balkan vredna 30 milijardi evra
Komesar Evropske unije (EU) za proširenje Oliver Varhelji (Oliver Varhelyi) izjavio je u petak da će plan investicija za Zapadni Balkan mobilisati više od... Varhelji: Realizacija investicionog plana za Zapadni Balkan vredna 30 milijardi evra

Komesar Evropske unije (EU) za proširenje Oliver Varhelji (Oliver Varhelyi) izjavio je u petak da će plan investicija za Zapadni Balkan mobilisati više od 30 milijardi evra u narednih sedam godina, kako bi se bruto domaći proizvod (BDP) regiona povećao i ubrzale integracije.

„Realizacija plana je u punom jeku, već smo pripremili prvih 21 investicionih planova ukupne vrednosti 3,2 milijarde evra i 1,1 milijardu evra grantova kroz IPA fondove“, rekao je Varhelji u video obraćanju na Prespa forumu za dijalog na panelu 65 godina nakon Rimskog ugovora: Da li je Evropa u potpunosti ekonomski obnovljena i integrisana?, prenosi Beta.

On je istakao da veruje da se ubrzavanjem plana ekonomskih investicija EU kreće u pravom smeru jačanja povezanost kako bi ojačala zelenije i digitalnije ekonomije, smanjujući na taj način zavisnost od ruskih fosilnih goriva i suprotstavljajući se dezinformacijama u regionu.

Varhelji je, kako je prenela agencija MIA, istakao da Zapadni Balkan pripada Evropi i da su lideri EU jednoglasno izrazili podršku evropskoj perspektivi regiona i da je saradnja sa zapadnobalkanskim partnerima geopolitički izbor EU.

„Ovo su teška vremena za naše ekonomije, prvo smo se suočili pandemijom Covid-19, a zatim smo se suočili sa sa ruskom vojnom agresijom u Ukrajini. Posledice rata su vidljive u širem regionu. Visoke cene energije su izazovi sa kojima se suočavamo na globalnom nivou. Uveravam vas da Zapadni Balkan ostaje naš prioritet, zbog ćega smo ga uključili u naše politike za olakšavanje nestašice gasa i hrane“, rekao je on.

„Smanjićemo našu zavisnost od ruskih fosilnih goriva, na primer učešćem u Evropskoj energetskoj platformi. Takođe smo uključili Zapadni Balkan i spremnost za krizu sa hranom da bismo koordinirali dostupnost hrane“, istakao je evrokomesar za proširenje i susedsku politiku.

On je istakao i da u Briselu očekuju da Bugarska pojača napore i da reši spor sa Severnoj Makedoniji, kako bi počela pristupne pregovore sa EU.

„Danas, kada slavimo četvrtu godišnjicu potpisivanja Prespanskog sporazuma, važno je naglasiti da, kako su Grčka i Severna Makedonija uspele da prevaziđu spor i reše ga zajedničkim dogovorom, očekujemo da Bugarska pojača napore i učini isto“, rekao je Varhelji.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...