Zajednički program Ministarstva privrede i EU namenjen nabavci nove opreme

Za mikro i mala preduzeća 3,1 milijarda dinara bespovratne pomoći

BankeBiznisInvesticijeNovacPoslovanjePreduzetnikSrbijaVesti

8.6.2022 14:55 Autor: Stanislav Stanišić 8

Za mikro i mala preduzeća 3,1 milijarda dinara bespovratne pomoći Za mikro i mala preduzeća 3,1 milijarda dinara bespovratne pomoći
Kroz Program ‘Srbija i EU – obnova privrede’ obezbeđena su sredstva u vrednosti od 3,1 milijardu dinara namenjena malim i mikro preduzećima, pre svega... Za mikro i mala preduzeća 3,1 milijarda dinara bespovratne pomoći

Kroz Program ‘Srbija i EU – obnova privrede’ obezbeđena su sredstva u vrednosti od 3,1 milijardu dinara namenjena malim i mikro preduzećima, pre svega proizvodnog i građevinskog sektora. Ministarstvo privrede Srbije je obezbedilo 1,9 milijardi dinara dok je donacija Evropske unije u vrednosti od 11 miliona evra bespovratnih sredstava za nabavku nove opreme.

„Ostvareni rezultati u prethodnim godinama podstakli su trend rasta zainteresovanih učesnika, kao i rast budžeta. Ove godine ostvarili smo dodatni iskorak jer je značaj programa prepoznala i Evropska unija. Zahvaljujući tom partnerstvu na raspolaganju mikro i malim preduzećima je rekordnih 3,1 milijardu dinara bespovratnih sredstava za kupovinu potrebne opreme“, rekla je ministarka privrede Anđelka Atanasković na predstavljanju programa.

Program je pored finansijske pomoći podržan i od Privredne komore Srbije (PKS) i Razvojne agencije Srbije (RAS), poslovnih banaka i lizing kuća. Pojedinačno se može konkurisati za bespovratna sredstva u vrednosti do 5 miliona dinara odnosno do 20 odsto neto vrednosti nove opreme u kombinaciji sa povoljnim kreditima na preostali deo sredstava.

Javni poziv je otvoren 1. juna i trajaće dok ima planiranih sredstava, a najkasnije do 31. decembra ove godine. Zainteresovani mogu lako da konkurišu preko portala preduzetništvo.gov.rs. Glavno obezbeđenje za dobijanje kredita je oprema koja se nabavlja. Prošle godine je za mesec dana konkurisalo hiljadu firmi.

„Podrškom tehnološkom unapređenju proizvodnih kapaciteta i opreme stvara se dodatna mogućnost profitabilnosti, efikasnosti i konkurentnosti na domaćem i međunarodnom tržištu. U trenutku aktuelne globalne krize program ima dodatnu vrednost jer se dobijena sredstva mogu iskoristiti za novu opremu namenjenu unapređenju ekoloških aspekata poslovanja, poput solarnih panela. Kao oslonac investitorima i domaćim privrednicima, ministarstvo će nastaviti sa inicijativama i realizacijom strateških programa u smeru ekspanzije, nastojeći da svi privredni subjekti ostvare pun potencijal“, navela je Atanasković.

Foto: Ministarstvo privrede

Podrška za više od 600 preduzeća

Šef delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre (Emanuele Giaufret) naglasio je da očekuje da će zajedničkim sredstvima pomoći preko 600 preduzeća u Srbiji.

„Za Evropsku uniju ovo predstavlja deo jedne sveukupne podrške privredi Srbije za koju smo u poslednjih nekoliko godina izdvojili više od 200 miliona evra. Sa ministarstvom i vladom sarađujemo na unapređenju zakonodavnih okvira, a radimo i na podizanju inovacionih kapaciteta. Evropska unija nije samo prvi trgovinski partner Srbije i prvi izvor stranih direktnih investicija, već predstavlja budućnost Srbije. Mi ulažemo u mikro, mala i srednja preduzeća zato što će to jednog dana biti preduzeća Evropske unije“, dodao je Žiofre.

Direktor sektora za strateške analize u Privrednoj komori Srbije Mihailo Vesović rekao je da je jedna od najvažnijih prepreka razvoju preduzeća izvor finansiranja.

„Značajan je signal da ovaj program raste iz godine u godinu. Potrebe malih i mikro preduzeća, koja čine većinu naše privrede, su izuzetno specifična. Potrebna im je finansijska i nefinansijska pomoć. Ovo je vreme kada mali broj kompanija razmišlja o nabavci nove opreme i ovaj program je način da ih podstaknemo i ohrabrimo“, ocenio je Vesović.

On je dodao da kroz ovaj program postoji mogućnost i oslobađanja od PDV-a prilikom uvoza opreme, kao i dodatnog oslobađanja od carine.

  • MARKO7

    8.6.2022 #1 Author

    Pa realno svaka im čast, značiće dosta…

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    8.6.2022 #3 Author

    Odlično, samo da si budu ravnopravni kod dodele sredstava

    Odgovori

    • GINKO

      9.6.2022 #4 Author

      Bas tako, slazem se, sto kid nas to gotovo nikada moguce nije bilo

      Odgovori

  • VILENJAK

    8.6.2022 #5 Author

    Mene zanima kakvi su skriveni troškovi ili uslovi?!

    Odgovori

  • Boba3

    8.6.2022 #6 Author

    Idemooo, bice extra, samo napred i koristite sve sto mozete

    Odgovori

  • TATJANA

    8.6.2022 #7 Author

    Nadam se da ce dobro uloziti sredstva

    Odgovori

  • GOCA BG

    8.6.2022 #8 Author

    Tako je,da ide na ravne casti…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...