Održan sastanak privrednika regiona i predstavnika Evropske komisije

Jačanje veza sa EU ključno za razvoj Zapadnog Balkana

BiznisPoslovanjePreduzetnikRegionSrbija

29.4.2022 08:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Jačanje veza sa EU ključno za razvoj Zapadnog Balkana Jačanje veza sa EU ključno za razvoj Zapadnog Balkana
Privrednici iz svih šest ekonomija Zapadnog Balkana (ZB) sastali su se sa predstavnicima Evropske komisije u Briselu u organizaciji Komorskog investicionog foruma ZB kao... Jačanje veza sa EU ključno za razvoj Zapadnog Balkana

Privrednici iz svih šest ekonomija Zapadnog Balkana (ZB) sastali su se sa predstavnicima Evropske komisije u Briselu u organizaciji Komorskog investicionog foruma ZB kao zajedničke privredne komore regiona.

U saopštenju Privredne komore Srbije navodi se zaključak sastanka da je jačanje veze između zapadnobalkanske privrede i briselskih institucija ključno za održavanje stabilnosti, ali i rast i razvoj čitavog regiona.

„Da bi privrede Zapadnog Balkana i u uslovima ukrajinske krize sačuvale stabilnost, nastavile rast i postale atraktivnije za investitore iz sveta, neophodno je dalje jačanje regionalne saradnje, brže uspostavljanje zajedničnog tržišta regiona, nastavak dijaloga poslovne zajednice sa briselskim institucijama i podrška evropskih partnera otklanjanju prepreka za više trgovine i investicija sa Evropskom unijom i potpunijem povezivanju zapadnobalkanske ekonomske zajednice sa jedinstvenim tržištem EU“, piše u saopštenju PKS.

Potpredsednik Eliksir Grupe, Vladimir Todorović istakao je da je harmonizacija regionalnih sa evropskim propisima izuzetno važna kako bi zapadnobalkanska privreda bila konkurentna na evropskom tržištu.

S tim je, dodaje se u saopštenju, saglasan i Svetozar Janevski, predsednik UO kompanije Tikveš, koji je naglasio da je potrebno da strategiju pristupa evropskom tržištu zajedno usaglase predstavnici regionalne privrede i politike.

Dvojica biznismena se rukuju u pozadini se vide poreske knjige
Foto: Pexels.com

Predsednik Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine Vjekoslav Vuković rekao je da formiranje zajedničkog ekonomskog tržišta Zapadnog Balkana treba da predstavlja prvi korak pre potpune integracije regiona u Evropsku uniju.

Marketing menadžer u kompaniji Mikroelektronika Sanja Praštalo napomenula je da je za mala i srednja preduzeća u regionu za dalji rast neophodan pristup globalnom tržištu kako bi se omogućilo širenje njihovog poslovanja, veće plate radnika i nova radna mesta. Na poslovnom skupu posvećenom sprovođenju plana za zajedničko tržište učestvovali su i predstavnici Evrokomore, CEFTA, Transportne zajednice, KIF-a, kao i predstavnici drugih međunarodnih institucija.

  • Milovan94

    29.4.2022 #1 Author

    Uvek je EU bila dominantni trgovinski partner zemljama Zapadnog Balkana. Sada će biti još više prisutna.

    Odgovori

  • Anonimni

    29.4.2022 #3 Author

    Za rast i razvoj citavog regiona…

    Odgovori

  • GOCA BG

    29.4.2022 #4 Author

    Za rast i razvoj citavog regiona…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...