privrednici regiona i evropska komisija u petak u briselu

PKS: Otklanjanje prepreka za potpuno povezivanje Zapadnog Balkana sa tržištem EU

BiznisFirme u fokusuPoslovanjeSrbijaU fokusuVesti

27.4.2022 18:14 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

PKS: Otklanjanje prepreka za potpuno povezivanje Zapadnog Balkana sa tržištem EU PKS: Otklanjanje prepreka za potpuno povezivanje Zapadnog Balkana sa tržištem EU
Privrednici regiona u petak će u Briselu sa predstavnicima Evropske komisije razgovarati o otklanjanju prepreka u poslovanju sa Evropskom unijom i potpunom povezivanju zapadno-balkanske... PKS: Otklanjanje prepreka za potpuno povezivanje Zapadnog Balkana sa tržištem EU

Privrednici regiona u petak će u Briselu sa predstavnicima Evropske komisije razgovarati o otklanjanju prepreka u poslovanju sa Evropskom unijom i potpunom povezivanju zapadno-balkanske ekonomske zajednice sa jedinstvenim tržištem EU, saopštila je danas Privredna komora Srbija.

Skup organizuje Кomorski investicioni forum Zapadnog Balkana kao zajednička regionalna komora koja okuplja privredne komore iz svih šest ekonomija, prenosi Beta.

„O značaju tržišta i jačanja ekonomskih veza sa EU za privredu regiona i svake ekonomije pojedinačno, najbolje govori činjenica da su sve naše privrede najdirektnije naslonjene na EU. Primera radi, Srbija, kao najveća ekonomija regiona, dve trećine svog izvoza plasira na EU tržište, sa partnerima u EU posluje gotovo 24.000 kompanija, u kojima je zaposleno bezmalo 900.000 ljudi i na čijim poslovima su angažovani dobavljači, farmeri, kooperanti sa još stotine hiljada zaposlenih“, izjavio je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije i Кomorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana.

Dodao je da to privredi donosi profit, a državi prihode kojima finansira škole, bolnice, izgradnju novih puteva.

Poslovna zajednica, po rečima Čadeža, bržu integraciju regiona sa EU, odnosno jedinstvenim tržištem, vidi u praktično dva koraka.

Kako je objasnio, Zapadni Balkan bi najpre postao deo EU kao ekonomska zajednica Jugoistočne Evrope, a kasnije i kao punopravni član, primenjujući model pristupanja koje su imale Finska, Austrija i Island i po kome danas funkcioniše, recimo, Norveška.

Foto: Pixabay

Na efekte saradnje i značaj tržišta EU za kompanije sa ovih prostora, rečito ukazuju činjenice, prema kojima je EU najvažniji ekonomski partner sa najvećim uticajem na ovdašnja privredna kretanja, istakla je PKS.

Izvoz privrede Srbije u EU u proteklih deset godina se učetvorostručio, i u prošloj dostigao gotovo 14 milijardi evra, pokazuju zvanični podaci Republičkog zavoda za statistiku, po kojima su EU i partneri iz Unije tradicionalno na prvom mestu spoljnotrgovinske razmene naše privrede.

Srbija na tržište EU godina plasira 65 odsto robe koju izvozi u svet.

Ukupna spoljnotrgovinska razmena Srbije i EU u prošloj godini iznosila je 30,2 milijarde evra ili 60,3 odsto trgovine sa svetom, od čega je uvoz 16,3 a izvoz 13,9 milijardi evra.

„Poređenja radi, to je 16,5 puta bolji izvozni učinak nego na tržištu Rusije, koja je, istina, jedan od naših najvećih spoljnotrgovinskih partnera – četvrti na listi po ukupnoj razmeni, sa 4,7 odsto učešća u trgovini Srbije sa svetom, 840 miliona evra izvoza u prošloj godini i dominantnim uvozom energenata“, navela je PKS.

Sa partnerima iz EU, po podacima Uprave carina, posluje 23.650 kompanija iz Srbije koje uvoze iz zemalja EU i izvoze na jedinstveno evropsko tržište, od kojih je 10.226 izvoznika.

Samo u kompanijama koje prodaju svoje proizvode na tržištu EU, prema bazi Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja, radi 620.332 zaposlenih, dok se broj zaposlenih u kompanijama koje posluju sa EU, zajedno sa firmama koje bave uvozom, povećava na 874.111.

 • TINA

  27.4.2022 #1 Author

  Obostrana korisnost

  Odgovori

 • SNEZANA

  28.4.2022 #2 Author

  Bilo bi dobro da se to desi,da se moze neometano poslovati sa Eu…

  Odgovori

 • SUNCOKRET

  10.5.2022 #3 Author

  Naročito ako ispunimo sve njihove ucene i damo il i zvanično Kosovo.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...