Priliku za plasman svojih artikala imaju voćari i proizvođači sireva

Izraelsko smanjenje carina na uvoz šansa za srpske izvoznike

AgrobiznisBiznisSrbijaVesti

28.4.2022 13:34 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Izraelsko smanjenje carina na uvoz šansa za srpske izvoznike Izraelsko smanjenje carina na uvoz šansa za srpske izvoznike
Direktor predstavništva Privredne komore Srbije u Izraelu, Aleksandar Nikolić kaže da se stvorila šansa za srpske proizvođače na ovom tržištu, uglavnom za one koji... Izraelsko smanjenje carina na uvoz šansa za srpske izvoznike

Direktor predstavništva Privredne komore Srbije u Izraelu, Aleksandar Nikolić kaže da se stvorila šansa za srpske proizvođače na ovom tržištu, uglavnom za one koji se bave proizvodnjom zamrznutog, svežeg i prerađenog voća i povrća, sireva.

Vlada Izraela već uveliko preduzima korake u kampanji borbe protiv visokih troškova života među kojima su ukidanje akciza na ugalj, ukidanje carina na robu široke potrošnje, industrijske proizvode i građevinske repromaterijale, kao i snižavanje carina na prehrambene proizvode. Osniva se i komisija za ograničavanje monopola i povećanje konkurencije u prehrambenoj industriji.

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja Izraela naložilo je da se hitno ukinu carine na voće i povrće, uključujući beli luk, grašak, pečurke i pasulj. Ostatak tarifa na svo sveže, zamrznuto i konzervisano voće i povrće, postepeno će se snižavati u šest koraka u periodu od pet godina, kako bi se izraelska poljoprivreda prilagodila novoj situaciji.

U sektoru prehrambenih proizvoda to podrazumeva ukidanje uvoznih kvota, niže carinske tarife i pospešivanje konkurentnosti domaće proizvodnje. Plan predviđa ukidanje carina na, između ostalih, goveđe meso, kobasice, sosove, suvo voće, torte, kolače i brašno. Osim toga, značajno će biti proširene tenderski ciljane kvote u jajima i medu. Koncept predvodi ministar finansija, Avigdor Liberman, a cena predviđenih mera se procenjuje na nešto više od 74 miliona evra”, objašnjava Nikolić.

Ovim su se stekli uslovi da se podudare interesi vodećih lanaca izraelskih samoposluga i proizvođača iz Srbije, uglavnom zamrznutog, svežeg i prerađenog voća i povrća, sireva.

Tel Aviv Izrael
Foto: Pixabay.com

Takođe, naši izvoznici, koji već poseduju košer sertifikate, odnosno reference izvoza u zemlje EU ili UK, moći će da koriste pojednostavljen postupak. Deklaracije će sve više zamenjivati komplikovane sertifikate, koji nose sobom i finansijska izdvajanja.

“Težište je naravno na uvoznicima, jer će oni biti nosioci obezbeđivanja neophodnih dozvola, koje proističu iz regulativa, pre svih, Ministarstva zdravlja, Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, te Ministarstva finansija. Sagledavanje potreba i isplativosti sa lancima poput Shufersal, Tiv Ta’am, Rami Levy i Yeinot Bitan je već u toku, a Privredna komora Srbije inicira susrete privrednika i posete proizvodnim kapacitetima u Srbiji. U sledećoj fazi izraelske potražnje nagoveštavaju se i izvesni asortimani iz mesne, kao i konditorske industrije”, navodi Nikolić.

Podsetimo, Izrael važi i za jednu od najskupljih država sveta. Decembra prošle godine The Economist Intelligence Unit (EIU) je čak proglasio Tel-Aviv najskupljim gradom na svetu.

Parametri su se zaoštrili tokom protekle dve godine zbog dramatičnog poskupljenja transporta robe, koja velikim delom u ovu zemlju levantskog dela Mediterana dolazi iz udaljenih prekomorskih područja. Dodatnom rastu troškova doprineli su, proteklih meseci, poremećeni dobavljački lanci sa istoka Evrope.

  • VERA

    28.4.2022 #1 Author

    To je odlicna prilika, svakako naši proizvođači mogu da pokriju i to tržište.

    Odgovori

    • SNEZANA

      28.4.2022 #2 Author

      Da,Itekako imamo sta da ponudimo.

      Odgovori

    • SNEZANA

      28.4.2022 #3 Author

      Svakako nasi proizvadji imaju I tamo sta da ponude

      Odgovori

  • GOCA BG

    28.4.2022 #4 Author

    Treba ra plasiraju svoje proizvode,zato sto stvarno imaju sta da ponude…

    Odgovori

  • STRELAC

    5.5.2022 #5 Author

    Zanimljivo jesu trziste ali nije lako uci jer uglavnom insistitaju da sve bude kosher.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...