Niža cena znači da možda neće doći do ranije najavljenog poskupljenja hleba

Srpski dobavljači jeftinijim brašnom obaraju konkurenciju u Crnoj Gori

RegionSrbijaVesti

27.4.2022 09:56 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Srpski dobavljači jeftinijim brašnom obaraju konkurenciju u Crnoj Gori Srpski dobavljači jeftinijim brašnom obaraju konkurenciju u Crnoj Gori
Veliki crnogorski pekari, trgovci i uvoznici brašna dobili su od svojih dobavljača iz Srbije cene koje će važiti za maj i koje su deset... Srpski dobavljači jeftinijim brašnom obaraju konkurenciju u Crnoj Gori

Veliki crnogorski pekari, trgovci i uvoznici brašna dobili su od svojih dobavljača iz Srbije cene koje će važiti za maj i koje su deset do 15 odsto niže od cena iz Bugarske, Bosne i Hercegovine i drugih tržišta.

Crna Gora je od 10. marta morala da uvozi ovu namirnicu iz drugih zemalja kada je Srbija zabranila izvoz.

Vijesti pišu da to znači da bi sada, a verovatno i tokom letnje sezone, moglo biti izbegnuto novo poskupljenje hleba, koje je tražio deo pekara zbog rasta uvoznih cena sa drugih tržišta i povećanja troškova transporta usled sve većih cena goriva, prenosi agencija Mina.

Vlada Srbije odobrila je 20. aprila kvote za izvoz pšenice, kukuruza, brašna i rafinisanog suncokretovog ulja, a prijave za izvoz u maju se podnose do 28. februara.

Dobavljači iz Srbije su svojim kupcima u Crnoj Gori, prema informacijama Vijesti, ponudili brašno tip 500 po cenama od 420 do 440 evra po toni, zavisno od mlina. Cene po kojima se proteklih dana nabavljalo brašno iz Bugarske i Bosne i Hercegovine iznosile su od 450 do 480 evra po toni.

Kada se dodaju svi troškovi transporta, poreza i marže uvoznika, cena kilograma brašna iz Bugarske za crnogorske trgovce i pekare bila bi 62 centa, dok bi sada po novim cenama kilogram brašna iz Srbije sa svim ovim troškovima iznosio oko 53 centa.

Vekna osnovne vrste pšeničnog hleba početkom prošle godine koštala je 50 centi, da bi Vlada Crne Gore i pored značajnog povećana cena brašna i drugih troškova taj iznos odlukom zamrzla početkom jula.

Zamrzavanje cena trajalo je do kraja decembra, da bi pekari, zbog četvrtog uzastopnog rasta cena brašna tokom prošle godine, nakon novogodišnjih praznika povećali cenu na 70 centi. Posle zabrane izvoza iz Srbije i drastičnog rasta cena goriva, sredinom marta usledilo je novo poskupljenje na 80 centi.

Odlukom Vlade Srbije sada se omogućava izvoz žitarica, brašna i ulja po ukupnim mesečnim kvotama, dok će nakon isteka roka za slanje zahteva formirati i kvote po državama.

”Novom odlukom vlade dozvoljava se izvoz 150.000 tona pšenice, 150.000 tona kukuruza i 20.000 tona brašna na mesečnom nivou, dok je za rafinisano suncokretovo ulje mesečna kvota osam miliona litara. Po zahtevu će moći da se traži odobrenje za izvoz maksimalno 20 odsto odobrenih količina po grupi proizvoda na mesečnom nivou. U slučaju da izvoznici ne izvezu ili prekorače odobrene količine, narednog meseca neće moći da podnesu zahtev za izvoz”, navodi se u obrazloženju odluke.

Udruženje „Žita Srbije“, koja okuplja najveće proizvođače i izvoznike žitarica, proteklih dana je lobiralo i vodilo javne kampanje za ukidanje zabrane izvoza. Oni su saopštavali da u silosima i skladištima imaju preko milion tona pšenice i 900.000 tona kukuruza kog nisu mogli izvoziti, a moraju da počnu da ih prazne jer za tri meseca počinje nova žetva.

 • TATJANA

  27.4.2022 #1 Author

  Da predahnu ljudi od straha da ce im hleb poskupeti

  Odgovori

 • GOCA BG

  27.4.2022 #2 Author

  Nista Crnoj Gori bez Srbije…

  Odgovori

 • SNEZANA

  28.4.2022 #3 Author

  Obostrana korist I za proizvodjace i pekare u u C.Gori,ali I za nase dobavljace brasna 👏

  Odgovori

 • VERA

  28.4.2022 #4 Author

  Naravno da ce da spuste cenu da ne bi izgubili dragoceno tržište.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...