Saradnjom do zajedničke energetske politike

Brnabić: Hidroelektrana Buk–Bijela jedan od potencijalnih zajedničkih projekata sa Crnom Gorom

RegionSrbijaVesti

29.6.2022 15:41 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Brnabić: Hidroelektrana Buk–Bijela jedan od potencijalnih zajedničkih projekata sa Crnom Gorom Brnabić: Hidroelektrana Buk–Bijela jedan od potencijalnih zajedničkih projekata sa Crnom Gorom
Crna Gora i Srbija imaju ogroman potencijal za saradnju u sektoru energetike, što bi u budućnosti trebalo da im obezbedi dodatnu energetsku nezavisnost i... Brnabić: Hidroelektrana Buk–Bijela jedan od potencijalnih zajedničkih projekata sa Crnom Gorom

Crna Gora i Srbija imaju ogroman potencijal za saradnju u sektoru energetike, što bi u budućnosti trebalo da im obezbedi dodatnu energetsku nezavisnost i stabilnost, saopštila je premijerka Srbije Ana Brnabić.

„Postoje značajni hidropotencijali u regionu, koji bi, u skladu sa regionalnim projektima i ukoliko se dogovorimo, mogli da doprinesu da Srbija, Bosna i Hercegovina (BiH) i Crna Gora dobiju značajne dodatne energetske kapacitete“, izjavila je Brnabić na konferenciji za novinare nakon sastanka sa crnogorskim premijerom Dritanom Abazovićem.

Ona je dodala da je gradnja hidroelektrane (HE) Buk–Bijela samo jedan od potencijalnih projekata i „kap u moru“ svega onoga što bi se ove dve države zajednički mogle da urade, piše agencija Mina.

Brnabić je saopštila da je regionu potrebna dodatna električna energija koja bi se u njemu proizvodila i međusobno delila.

„Što brže sednemo da se dogovorimo, brže ćemo obezbediti energetsku sigurnost, ali i konkurentnije cene energije za građane i privredu“, poručila je Brnabić.

Ona je dodala da se saradnjom može doći do zajedničke energetske politike, čime će se region učiniti bezbednijim, održivijim i boljim za domaće i strane investitore.

Abazović je izjavio da se slaže sa Anom Brnabić kada su u pitanju energetska kriza i balansirani sistem.

„Crna Gora ide u izgradnju novih energetskih objekata, ali nama je prioritet energija koja se dobija putem sunca i vetra. Crna Gora ide i putem umrežavanja, jer mi za sada nismo deo mreže za prirodni gas, a želimo da budemo”, rekao je Abazović, naglašavajući da u crnogorskoj vladi smatraju da je Luka Bar idealno mesto za produžavanje južnog dela gasovoda koji je stigao do Albanije.

On je naveo da je energetska kriza trenutno akutna, ali da, bez obzira na to, sve analize ukazuju na nedostatak energenata u kontinuitetu.

„Svi razmišljamo na isti način — da gradimo nove energetske objekte i da tako smanjujemo eventualne šokove koji bi mogli da nastupe“, poručio je Abazović.

On je, komentarišući današnji sastanak, rekao da će se krenuti sa rešavanjem pitanja platnog prometa između Crne Gore i Srbije, koji decenijama ne funkcioniše, što povećava troškove poslovanja.

„Dobili smo i uveravanja da će se isporuke hrane Crnoj Gori dešavati bez ikakvih restrikcija, što je olakšavajuća okolnost. To se odnosi i na energente koji bi mogli da zadovolje potrebe građana, ukoliko dođe do nekih poremećaja na jesen ili zimu“, saopštio je Abazović.

On je dodao da je cilj Vlade Crne Gore da prioritetna deonica auto-puta Bar–Boljare, od Smokovca do Mateševa, koja bi trebalo da bude otvorena 13. jula, dobije nastavak prema Beogradu i Budimpešti.

„Što se tiče modernizacije železnice, strateški važna stvar je stvaranje koridora, kako bismo mogli da iskoristimo naše potencijale mogli na najbolji način, a Srbija da dobije mogućnost da koristi Luku Bar u smislu ostvarivanja biznisa. Želimo da vratimo Luku Bar u stoprocentno državno vlasništvo, ali ne znači da ne želimo da povećamo njenu aktivu“, rekao je Abazović.

On je podsetio da se aktiva ne može povećati ako su putevi i železnica u postojećem stanju.

Brnabić je saopštila da će se Srbija kao izvoznik, posebno osnovnih životnih namirnica i država koja ima dovoljno hrane, pobrinuti da je imaju i njeni prijatelji u regionu.

Kada je reč o infrastrukturnom povezivanju, ona je poručila da Srbija želi da u što kraćem roku završi deonicu od Požege do Boljara i da se infrastrukturno poveže sa Crnom Gorom.

Navela je i da je nivo robne razmene između Srbije i Crne Gore prošle godine bio 900 miliona evra, a u prva četiri meseca ove 307 miliona evra, i dodala da očekuje da će do kraja 2022. godine ona dostići svotu veću od milijardu evra.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...