nedovoljno iskorišćen potencijal talenata

Regionalna razmena i investicije na izuzetno skromnom nivou

BiznisInvesticijeRegionSrbijaVesti

16.6.2022 14:01 Autor: Stanislav Stanišić 2

Regionalna razmena i investicije na izuzetno skromnom nivou Regionalna razmena i investicije na izuzetno skromnom nivou
„Neophodno je otvoriti temu buduće saradnje i njenog značaja jer je razmena posmatrana kroz statistiku u poslednjih deset godina između Srbije, Hrvatske, Makedonije i... Regionalna razmena i investicije na izuzetno skromnom nivou

„Neophodno je otvoriti temu buduće saradnje i njenog značaja jer je razmena posmatrana kroz statistiku u poslednjih deset godina između Srbije, Hrvatske, Makedonije i Crne Gore izuzetno skromna“, rekao je Darko Stanisavić, partner za finansijsko savetovanje konsultantske kuće Deloitte za region Centralne Evrope – jug koja obuhvata sve države bivše Jugoslavije i Bugarsku i Albaniju.

Njegova analiza pokazuje poražavajuće podatke poslovne saradnje u regionu, što je neshvatljivo jer je talenat u regionu ogroman i treba iskoristiti njegov potencijal.

„Kada upotpunimo usluge kroz zajedničko delovanje prostor za poslovanje je mnogo veći. Za budućnost je bitna saradnja koja otvara nove vidike kao i njeno unapređenje na svim poljima, a posebno u biznisu. Potrebno je poslati poruku političarima gde bi ih informisali i izneli naše želje kao biznis elite regiona da želimo zajednički da radimo bez predrasuda i da želimo više uspeha jer ekonomija nije igra u kojoj neko gubi a neko dobija“, upozorio je Stanisavić.

Iznoseći podatke ekonomskih kretanja na osnovu istraživanja, on je istakao da u proteklih deset godina imamo u celom regionu sličan rast BDP-a uz prosek od 3,7 odsto godišnje. Istraživanjem se dolazi do zaključka da je rast vrlo sličan, sa tom razlikom što je Srbija u 2020. godini uspela bolje da iskoristi priliku od ostalih zemalja.

Što se tiče spoljne trgovine sve četiri zemlje imaju trgovinski deficit, uvoz je veći od izvoza, dok je međusobna razmena relativno skromna kao i regionalne investicije. Izdvaja se samo nekoliko regionalnih investitora koji posmatraju područje kao jedinstveno tržište za razliku od stranih investitora koji region od starta gledaju kao celinu pogodnu za razvoj i plasman svojih proizvoda.

Foto: Biznis.rs

Uvoz Hrvatske iz Srbije je 2,5 odsto, Severne Makedonije ispod jedan odsto, iz Crne Gore zanemarljiv. Hrvatska ima i najveći izvoz u Srbiju sa nekih četiri do pet odsto ukupnih izvoznih kapaciteta.

Izvoz Srbije u Hrvatsku je nešto veći od tri odsto. Uvoz iz Hrvatske dva do tri odsto, jedino razmena sa Crnom Gorom odstupa zbog bližih poslovnih odnosa dve zemlje.

Uvoz Crne Gore iz Srbije je 20 odsto, a slično je i sa Severnom Makedonijom koja uvozi iz Srbije nešto više od šest odsto. Razmena među zemljama regiona je na nivou stotina miliona evra i nigde se nije ni približila milijardi.

Foto: Biznis.rs

Hrvatska u regionu najviše izvozi čokoladu, lekove i cement, Srbija izvozi suncokretovo ulje, proizvode od olova i bakra, mineralna hemijska đubriva, Severna Makedonija vino, metalne i čelične cevi, prerađeno i konzervirano voće i povrće, a Crna Gora meso, vino i lignit. Ukupno gledano, najveća trgovinska razmena je u proizvodnji i prodaji hrane i osnovnih sirovina i građevinskog materijala.

Što se tiče direktnih stranih investicija u Hrvatskoj prednjače Luksemburg i Holandija i u pitanju su investicioni fondovi koji ulažu iz pomenutih država kao poreski optimalnih zemalja. U Srbiji takođe Holandija, pa zatim Nemačka, Austrija, Italija, Rusija, Švajcarska, u Crnoj Gori se kao investitor pojavljuje i Srbija, dok se u Severnoj Makedoniji pojavljuju slovenačke kompanije kao investitori prvenstveno u finansijskom sektoru.

Kao značajni direktni regionalni investitori u zemlje regiona pojavljuje se samo nekoliko kompanija među kojima su Fortenova, Atlantic, MK Group i Arena hospitality Group.

„Mi u Deloitte smo odlučili pre dve godine da napravimo organizacionu grupu koja će jedinstveno funkcionisati u regionu a na to su nas naveli zapadni investitori koji gledaju region kao jedinstvenu celinu i koji zahtevaju visok nivo kvaliteta usluge u celom regionu. Oni traže da im konsultanti približe sve prilike koje postoje i to na jednom mestu“, zaključio je Stanisavić.

  • EVA57

    16.6.2022 #1 Author

    Balkanski čvor ! Dok svet trguje, radi, živi, putuje, mi se mudro, istorijski brusimo.

    Odgovori

  • GOCA BG

    19.6.2022 #2 Author

    Kod nas nazalost tako…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...